Jeden z wielu wariacji makaronowych. Tym razem chciałam Was zachęcić do spróbowania tego bardzo szybkiego i prostego przepisu na makaron z boczkiem i pieczarkami. Jest on bardzo smaczny, aromatyczny i gęsty, a to za sprawą dodatku białego wina i przypraw..
składniki:
- 250 g wędzonego boczku,
- 250 g pieczarek,
- 50 ml białego wina,
- 350 ml śmietany,
- 500g makaronu spaghetti,
- 1 cebula,
- pieprz,
- oregano,
- zioła prowansalskie,
- parmezan,
- nać pietruszki do posypania.
Pokrojony w słupki boczek podsmażyć na patelni, tak długo aż będzie chrupiący. Następnie dodajemy pokrojone w piórka pieczarki i cebulę w kostkę. Podsmażamy to wszystko razem, aż nabierze złocistego kolorku. Po tym czasie wlewamy 50 ml białego wina, czekamy do momentu zagotowania i dajemy śmietanę, mieszamy, posypujemy przyprawami, przykrywamy i dusimy ok 5 minut. Gotujemy makaron al dente i serwujemy z gorącym sosem. Na wierzch posypujemy natką pietruszki i parmezanem. Smacznego:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz