25 listopada 2009

Makaron z wędzonym boczekiem i pieczarkami

Jeden z wielu wariacji makaronowych. Tym razem chciałam Was zachęcić do spróbowania tego bardzo szybkiego i prostego przepisu na makaron z boczkiem i pieczarkami. Jest on bardzo smaczny, aromatyczny i gęsty, a to za sprawą dodatku białego wina i przypraw..




składniki:
  • 250 g wędzonego boczku,
  • 250 g pieczarek,
  • 50 ml białego wina,
  • 350 ml śmietany,
  • 500g makaronu spaghetti,
  • 1 cebula, 
  • pieprz,
  • oregano,
  • zioła prowansalskie,
  • parmezan,
  • nać pietruszki do posypania.


Pokrojony w słupki boczek podsmażyć na patelni, tak długo aż będzie chrupiący. Następnie dodajemy pokrojone w piórka pieczarki i cebulę w kostkę. Podsmażamy to wszystko razem, aż nabierze złocistego kolorku. Po tym czasie wlewamy 50 ml białego wina, czekamy do momentu zagotowania i dajemy śmietanę, mieszamy, posypujemy przyprawami, przykrywamy i dusimy ok 5 minut. Gotujemy makaron al dente i serwujemy z gorącym sosem. Na wierzch posypujemy natką pietruszki i parmezanem. Smacznego:)





Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka