jak dla mnie jeden z lepszych, lekkich, miekkich, rozplywajacych sie w ustach sernikow. przepis pochodzi z ksiazki "radosc gotowania, czyli 177 niezawodnych przepisow na thermomix TM31". rownie dobrze mozecie zrobic go uzywajac miksera, tez Wam wyjdzie..a warto, bo prezentuje sie pieknie. Podaje przepis z moimi malymi zmianami. Polecam na swieta i nie tylko:)
skladniki na ciasto:- 30g cukru
- 1 jajko
- 1 zoltko
- 125g margaryny w temperaturze pokojowej
- 250g maki pszennej, u mnie Lubella
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
do naczynia miksujacego wlozyc wszystkie skladniki na ciasto i wyrobic. u mnie to jest przy pomocy thermomixa 1mn/interwal, a wy uzywacie albo robota albo swoich rak:) wlozyc na chwile do lodowki. wlaczyc piekarnik na 175-180C.
- 1kg sera z wiaderka- najlepszy jest z piatnicy
- 5 zoltek
- 180g cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub smietankowego
- 650g mleka
- 120g oleju slonecznikowego
piana:
- 6 bialek
- 100g cukru pudru
- 1 szczypta soli
do naczynia miksujacego wlozyc twarog, zoltka, cukier, budynie, delikatnie wszystko mieszac mikserem lub tak jak u mnie uzyc thermomixa 3min/obr.6 i wlewac mleko i olej ciagle mieszajac.
wyjac ciasto z lodowki i rozwalkowac, wylozyc do formy o wym. 40x24cm wylozonej papierem do pieczenia. na ciasto wylac nasza mase serowa wstawic do piekarnika i piec okolo 50min-1 godziny. do duzej miski wlac bialka dodac sol i ubijac na sztywno. u mnie w thermo ok.6min/obr.3. gdy piana staje sie sztywna dodajemy powoli cukier puder i dalej ubijamy az piana stanie sie lsniaca.
wyjmujemy ciasto z piekarnika, delikatnie wykladamy piane na ciasto, wyrownujac. pieczemy nastepne 10 min zagladajac aby za bardzo nam sie nie spiekla.
wyciagamy i zostawiamy do calkowitego wystygniecia.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz