17 grudnia 2014

jeden z lepszych- sernik rosa

jak dla mnie jeden z lepszych, lekkich, miekkich, rozplywajacych sie w ustach sernikow. przepis pochodzi z ksiazki "radosc gotowania, czyli 177 niezawodnych przepisow na thermomix TM31". rownie dobrze mozecie zrobic go uzywajac miksera, tez Wam wyjdzie..a warto, bo prezentuje sie pieknie. Podaje przepis z moimi malymi zmianami. Polecam na swieta i nie tylko:)
 skladniki na ciasto:

  • 30g cukru
  • 1 jajko
  • 1 zoltko
  • 125g margaryny w temperaturze pokojowej
  • 250g maki pszennej, u mnie Lubella 
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia

do naczynia miksujacego wlozyc wszystkie skladniki na ciasto i wyrobic. u mnie to jest przy pomocy thermomixa 1mn/interwal, a wy uzywacie albo robota albo swoich rak:) wlozyc na chwile do lodowki. wlaczyc piekarnik na 175-180C.

skaldniki na mase serowa:

  • 1kg sera z wiaderka- najlepszy jest z piatnicy
  • 5 zoltek
  • 180g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub smietankowego
  • 650g mleka
  • 120g oleju slonecznikowego

piana:

  • 6 bialek
  • 100g cukru pudru
  • 1 szczypta soli

do naczynia miksujacego wlozyc twarog, zoltka, cukier, budynie, delikatnie wszystko mieszac mikserem lub tak jak u mnie uzyc thermomixa 3min/obr.6 i wlewac mleko i olej ciagle mieszajac.

wyjac ciasto z lodowki i rozwalkowac, wylozyc do formy o wym. 40x24cm  wylozonej papierem do pieczenia. na ciasto wylac nasza mase serowa wstawic do piekarnika i piec okolo 50min-1 godziny. do duzej miski wlac bialka dodac sol i ubijac na sztywno. u mnie w thermo ok.6min/obr.3. gdy piana staje sie sztywna dodajemy powoli cukier puder i dalej ubijamy az piana stanie sie lsniaca.
wyjmujemy ciasto z piekarnika, delikatnie wykladamy piane na ciasto, wyrownujac. pieczemy nastepne 10 min zagladajac aby za bardzo nam sie nie spiekla.
wyciagamy i zostawiamy do calkowitego wystygniecia.










Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka