27 listopada 2009

Makaronowy miszmasz

No i konstytuujemy kluskowy tydzień u nas w domu:) na dzisiejszy obiad zaserwowałam makaronowy miszmasz. Przepis pochodzi z dodatku miesięcznika Poradnika Domowego -Kluski na 61 sposobów. Przepis nie jest skomplikowany, ale smaczny i sycący. Mój M. zjadał z apetytem duuuużą porcję tej oto zapiekanki i bardzo mu smakowało i prosił o jeszcze:) a jak jemu smakuje to musi być dobre:)


składniki:
  • 25 dag grubego makaronu(rurki,kokardki)-dałam 30 dag,
  • 3 ugotowane jaja na twardo- ja dałam 4, 
  • 3 małe cukinie,
  • 2 nieduże cebule,
  • ok.270g pomidorów w zalewie-ja dałam 400g, 
  • 10 dag startego żółtego sera,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • 5-6 łyżek oliwy,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • pieprz, sól,
  • opcjonalnie gałązka świeżej bazylii- nie dawałam. 


Umyte cukinie pokroić w plasterki, cebulę w piórka i razem podsmażyć na 3 łyżkach oliwy na patelni, przyprawić pieprzem i solą. Następnie dodać puszkę pomidorów wraz z sosem, posiekaną natkę i, mieszając, dusić około 10 minut na małym ogniu. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy, odcedzić i wymieszać z warzywami na patelni i połową parmezanu. Ugotowane jaja na twardo obrać i podzielić na połówki lub cząstki. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym pozostałą oliwą rozłożyć równomiernie warstwę makaronu, a na nim jaja. Posypać tartym serem, przykryć resztą makaronu i posypać pozostałym parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, zapiekać ok. 15 minut. Gorącą zapiekankę udekorować listkami bazylii i podawać w naczyniu, w którym była zapiekana.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka