No i konstytuujemy kluskowy tydzień u nas w domu:) na dzisiejszy obiad zaserwowałam makaronowy miszmasz. Przepis pochodzi z dodatku miesięcznika Poradnika Domowego -Kluski na 61 sposobów. Przepis nie jest skomplikowany, ale smaczny i sycący. Mój M. zjadał z apetytem duuuużą porcję tej oto zapiekanki i bardzo mu smakowało i prosił o jeszcze:) a jak jemu smakuje to musi być dobre:)
- 25 dag grubego makaronu(rurki,kokardki)-dałam 30 dag,
- 3 ugotowane jaja na twardo- ja dałam 4,
- 3 małe cukinie,
- 2 nieduże cebule,
- ok.270g pomidorów w zalewie-ja dałam 400g,
- 10 dag startego żółtego sera,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- 5-6 łyżek oliwy,
- pół pęczka natki pietruszki,
- pieprz, sól,
- opcjonalnie gałązka świeżej bazylii- nie dawałam.
Umyte cukinie pokroić w plasterki, cebulę w piórka i razem podsmażyć na 3 łyżkach oliwy na patelni, przyprawić pieprzem i solą. Następnie dodać puszkę pomidorów wraz z sosem, posiekaną natkę i, mieszając, dusić około 10 minut na małym ogniu. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy, odcedzić i wymieszać z warzywami na patelni i połową parmezanu. Ugotowane jaja na twardo obrać i podzielić na połówki lub cząstki. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym pozostałą oliwą rozłożyć równomiernie warstwę makaronu, a na nim jaja. Posypać tartym serem, przykryć resztą makaronu i posypać pozostałym parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, zapiekać ok. 15 minut. Gorącą zapiekankę udekorować listkami bazylii i podawać w naczyniu, w którym była zapiekana.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz