nie wiem czy wiecie, ale o wiecej inspiracji mozecie znalezc na moim koncie na instagramie pod nazwa @kuchareczkaagusia :)
dzisiaj dostalam paczke z zakupami od firmy Healthy Supplies, ktora zamowilam sobie jakis czas temu z pysznymi dodatkami do sniadania... juz nie moge sie doczekac sprobowac niektorych produktow poniewaz nigdy nie jadlam np. pop quinoa czy cocoa nibs...
18 maja 2015
9 kwietnia 2015
najlepszy coleslaw jaki jadlam...
znalazlam ostatnio w sieci naprawde dobry przepis na coleslaw. pewnie wszyscy go znaja i pewnie wiekszosc z was go lubi jako dodatek do obiadow. faktem jest ze czasem mozna trafic na sos ktory albo jest za octowy albo cala salatka to jeden wielki mix smieci. ten przepis to doskonale polaczenie skladnikow a smak ooo!!! porownywalny do jednej salatki z sieciowki fast foodow, ale lepszy!!!
zrodlo:klik klikskladniki:
- 1 mala kapusta biala
- 1 marchew
- 1 cebula
sos:
- 2/3 szklanki majonezu
- 1/2 szklanki mleka
- 4 lyzeczki cukru pudru
- 2 lyzeczki octu balsamicznego
- 1 lyzka soku z cytryny
- 1 lyzeczka soli
- 1/4 lyzeczki mielonego czarnego pieprzu
kapuste siekamy drobno, marchew obieramy i scieramy na duzych oczkach na tarce, cebule rowniez obieramy z lupinek i ciekamy w piorka. mieszamy w duzej misce. przygotowujemy sos, czyli mieszamy wszystko razem na jednolita mase ( przy pomocy widelca) i polewamy warzywa. mieszamy, przykrywamy folia i wstawiamy do lodowki na minimum 2 godziny, smacznego!!
8 kwietnia 2015
jak juz jestesmy przy domowych produktach...
mam dla Was przepis na domowy ser. przepis oczywiscie dla kazdego, ale ja mieszkajac na wyspach chcialam sie przekonac czy jest mozliwe zrobienie takiego sera z angielskiego mleka...no i jest mozliwe..trzeba sie tylko zaopatrzyc w dobrej jakosci mleko, ktore jest nie homogenizowane, troche cierpliwosci i bedziemy miec pyszny serek, ktory swietnie bedzie pasowal z rzodkiewka czy lyzeczka domowego dzemu...Pycha!! z tej ilosci mleka wychodzi okolo 1/2 kg sera
przepis od mojej kochanej Dorotki
skladniki:
2 litry mleka- klik klik
1 jogurt naturalny np. yeo valey
1 kefir np. bakoma
szczypta soli
do duzej miski wlewamy mleko, 2 lyzki kefiru i 2-3 lyzki naturalnego jogurtu, sol, wymieszac, przykrywamy pokrywka i wstawiamy do cieplego miejsca na dwa dni. nie podnosimy pokrywki!!!
po tym czasie nasza miske wstawiamy do duzego garnka z ciepla woda. podgrzewamy dosc mocno, ale nie gotujemy. sitko wyscielamy gaza lub pieluszka tetrowa. przelewamy cala zawartosc miski, nie wylewamy serwatki( wychodzi z tej serwatki swietny bialy barszcz) odciskamy dosc mocno, ale nie za dlugo i mamy gotowy ser. smacznego:))
domowe play dough
przed swietami wielkanocnymi pytalam czy chcecie przepis na bardzo latwa plastelinke dla dzieci. zglosilo sie kilka osob wiec wrzucam przepis, bo na pewno sie przyda :)
przepis przyniosl moj starszy syn ze szkoly. takie play dough spokojnie mozna przechowywac kilka dni w pudelku:))
skladniki:- 1 kubek cieplej wody
- 1 kubek maki pszennej
- 2 lyzeczki cream of tartar
- 1 lyzka oleju
- 1/2 kubka soli
- farbki spozywcze
wymieszac wszystkie skladniki w misce oprocz barwnika. wstawic do mikrofali i wlaczyc na 1 minute. zamieszac i powtarzac czynnosc co 30 sekund az masa sie upiecze i bedzie miala forme plasteliny. wyrabiajac ciasto w rekach, dzielimy na mniejsze porcje. do kazdej z osobna dodajemy barwnik/farbki spozywcze. pozadnie wyrabiamy do polaczenia skladnikow i gotowe:)
31 marca 2015
Babka krolewska
Znalazlam w jednym z numerow poradnika domowego i postanowilam upiec.. pyszna byla, puszysta. Przepis wcale nie skomplikowany i nie sprawia klopotow.
zapraszam!!
skladniki:
- 500g maki pszennej np. Lubella
- 30g drozdzy swiezych lub 15g drozdzy instant
- 3 zoltka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/2 szklanki cukru do wypiekow
- 70g rozpuszczonego masla
- 2 srednie obgotowane gruszki w syropie- dalam garsc jasnych rodzynek
lukier:
- szklanka cukru pudru
- sok 1/2 cytryny
zoltka i jajko ucieramy na puszysta mase na wysokich obrotach. do drugiej miski wlewamy letnie mleko dodajemy drozdze i cukier. mieszamy i pozostawiamy do napuszenia. do utartych zoltek wlewamy zaczyn, wsypujemy przesiana make, rodzynki. wyrabiamy dobrze okolo 5 minut powoli wlewajac rozpuszczone, cieple maslo. wyrabiamy tak dlugo az ciasto przestanie kleic sie nam do rak/misy. przekladamy do naczynia, przykrywamy folia i pozostawiamy do wyrosniecia na okolo 1.5-2 godziny. ciasto musi podwoic swoja objetosc.
po tym czasie delikatnie wyjmujemy, odpowietrzamy lekko zagniatajac i wkladamy do foremki wysmarowanej maslem. ponownie wstawiamy do wyrosniecia na okolo 30 minut do 1 godziny. babka musi wypelnc cala forme.
rozgrzewamy piekarnik do 180C i pieczemy przez okolo 35-45 minut. do suchego patyczka. studzimy na kratce.
skladniki lukru dokladnie mieszamy i polewamy chlodna babke. smacznego:)


Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)