31 marca 2015

Babka krolewska

Znalazlam w jednym z numerow poradnika domowego i postanowilam upiec.. pyszna byla, puszysta. Przepis wcale nie skomplikowany i nie sprawia klopotow. 
zapraszam!!

zrodlo: "Poradnik domowy" numer kwietniowy 2014

skladniki:

  • 500g maki pszennej np. Lubella
  • 30g drozdzy swiezych lub 15g drozdzy instant
  • 3 zoltka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki cukru do wypiekow
  • 70g rozpuszczonego masla
  • 2 srednie obgotowane gruszki w syropie- dalam garsc jasnych rodzynek 

lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • sok 1/2 cytryny


zoltka i jajko ucieramy na puszysta mase na wysokich obrotach. do drugiej miski wlewamy letnie mleko dodajemy drozdze i cukier. mieszamy i pozostawiamy do napuszenia. do utartych zoltek wlewamy zaczyn, wsypujemy przesiana make, rodzynki. wyrabiamy dobrze okolo 5 minut powoli wlewajac rozpuszczone, cieple maslo. wyrabiamy tak dlugo az ciasto przestanie kleic sie nam do rak/misy. przekladamy do naczynia, przykrywamy folia i pozostawiamy do wyrosniecia na okolo 1.5-2 godziny. ciasto musi podwoic swoja objetosc.
po tym czasie delikatnie wyjmujemy, odpowietrzamy lekko zagniatajac i wkladamy do foremki wysmarowanej maslem. ponownie wstawiamy do wyrosniecia na okolo 30 minut do 1 godziny. babka musi wypelnc cala forme.
rozgrzewamy piekarnik do 180C i pieczemy przez okolo 35-45 minut. do suchego patyczka. studzimy na kratce.
skladniki lukru dokladnie mieszamy i polewamy chlodna babke. smacznego:)









Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka