8 kwietnia 2015

jak juz jestesmy przy domowych produktach...

mam dla Was przepis na domowy ser. przepis oczywiscie dla kazdego, ale ja mieszkajac na wyspach chcialam sie przekonac czy jest mozliwe zrobienie takiego sera z angielskiego mleka...no i jest mozliwe..trzeba sie tylko zaopatrzyc w dobrej jakosci mleko, ktore jest nie homogenizowane, troche cierpliwosci i bedziemy miec pyszny serek, ktory swietnie bedzie pasowal z rzodkiewka czy lyzeczka domowego dzemu...Pycha!! z tej ilosci mleka wychodzi okolo 1/2 kg sera

przepis od mojej kochanej Dorotki

skladniki:
2 litry mleka- klik klik
1 jogurt naturalny np. yeo valey
1 kefir np. bakoma
szczypta soli

do duzej miski wlewamy mleko, 2 lyzki kefiru i 2-3 lyzki naturalnego jogurtu, sol, wymieszac, przykrywamy pokrywka i wstawiamy do cieplego miejsca na dwa dni. nie podnosimy pokrywki!!!
 po tym czasie nasza miske wstawiamy do duzego garnka z ciepla woda. podgrzewamy dosc mocno, ale nie gotujemy. sitko wyscielamy gaza lub pieluszka tetrowa. przelewamy cala zawartosc miski, nie wylewamy serwatki( wychodzi z tej serwatki swietny bialy barszcz) odciskamy dosc mocno, ale nie za dlugo i mamy gotowy ser. smacznego:))


Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka