mam dla Was przepis na domowy ser. przepis oczywiscie dla kazdego, ale ja mieszkajac na wyspach chcialam sie przekonac czy jest mozliwe zrobienie takiego sera z angielskiego mleka...no i jest mozliwe..trzeba sie tylko zaopatrzyc w dobrej jakosci mleko, ktore jest nie homogenizowane, troche cierpliwosci i bedziemy miec pyszny serek, ktory swietnie bedzie pasowal z rzodkiewka czy lyzeczka domowego dzemu...Pycha!! z tej ilosci mleka wychodzi okolo 1/2 kg sera
przepis od mojej kochanej Dorotki
skladniki:
2 litry mleka- klik klik
1 jogurt naturalny np. yeo valey
1 kefir np. bakoma
szczypta soli
do duzej miski wlewamy mleko, 2 lyzki kefiru i 2-3 lyzki naturalnego jogurtu, sol, wymieszac, przykrywamy pokrywka i wstawiamy do cieplego miejsca na dwa dni. nie podnosimy pokrywki!!!
po tym czasie nasza miske wstawiamy do duzego garnka z ciepla woda. podgrzewamy dosc mocno, ale nie gotujemy. sitko wyscielamy gaza lub pieluszka tetrowa. przelewamy cala zawartosc miski, nie wylewamy serwatki( wychodzi z tej serwatki swietny bialy barszcz) odciskamy dosc mocno, ale nie za dlugo i mamy gotowy ser. smacznego:))
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz