29 lutego 2016

jak wykorzystac pieczonego kurczaka z poprzedniego dnia?? oczywiscie zrobic makaron..

szybki przepis na makaron, a przepis podsunela mi moja droga Dorotka:*- dziekuje Kochana!!.
przepis zmodyfikowany, uproszczony i szybszy do wykonania jak dla mnie:)
 Polecam..

zrodlo: klik klik

skladniki:
  • 1 cala piers z kurczaka, dwa skrzydelka i resztki jakie wyciagniecie z pieczonego kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 zabki czosnku
  • brokul malej/sredniej wielkosci, podzielony na mniejsze rozyczki
  • dwie lyzki boczku pokrojonego w kosteczke
  • smietana creme fraiche z obnizona zawartoscia tluszczu lub smietana 18% i odrobina double cream
  • sol, pieprz, oregano
  • starty zolty ser lub mozzarella starte na duzych oczkach
  • makaron u nas fettuccine, ale moze bc kazdy inny


makaron ugotowac wedlug przepisu na opakowaniu, odcedzic, wode z gotowania zostawic.
cebule obrac posiekac w kostke, czosnek obrac, odlozyc na bok, kurczaka pokroic w wieksza kostke, a brokula ugotowac w osolonej wodzie.
na duzej patelni lub wiekszym garnku, rozgrzac odrobinke oliwy, wrzucic boczek i obsmazyc na rumiano, dorzucic cebule, podsmazyc az cebula sie zeszkli, dodac czosnek, pokrojonego kurczaka. przemieszac wszystko dokladnie. zmniejszyc ogien i podgrzewac wszystko razem przez kilka minut. odcedzic brokuly, dodac je do zawartosci patelni. dodajemy nasza smietane, przyprawy, ser mieszamy.. dolewamy kilka lyzek wody z gotowania makaronu, mieszany. dodajemy makaron, mieszamy znowu, jesli jest za geste dodajemy wiecej wody z gotowania, z nowu mieszamy i w razie czego przyprawiamy. i gotowe:)












Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka