Dzisiaj był dzień zalatany,a to Mały nie chciał spać i latałam jak szalała, a to trzeba jechać do dentysty i tak wszystko w biegu nawet obiad... ale daliśmy radę:) ten przepis dorwałam kiedyś ze starego magazynu "Pani Domu" i bardzo mi się spodobał, no i spróbowaliśmy. I oto jest - Kurczak cebulowo-morelowy z kaszą...
przepis na 4 porcje:
- 1 kurczak,
- 4-5 cebul,
- sól,pieprz,
- papryka mielona,
- sok z 1/2 cytryny,
- garść suszonych moreli,
- tymianek,
- 2-3 ząbki czosnku,
- kasza perłowa,
- olej do smażenia
Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Natrzeć sola, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i skropić sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki na pół godziny. W między czasie namoczyć morele w ciepłej wodzie, a cebule obrać i pokroić w piórka. Gdy morele się wymoczą osączyć i pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć kurczaka i podsmażyć z każdej strony na rumiano. Dodać cebule, morele, podsmażyć razem kilka minut, około 2-3 minut.Oprószyć tymiankiem, papryka mielona. Podlać woda i dusić do miękkości pod przykryciem. Kasze perłową ugotować wg przepisu na opakowaniu. Przemieszać kurczaka doprawić do smaku sola, pieprzem, mieloną papryką, jeśli potrzeba. Podawać z sałatką z pomidorków lub inna ulubioną :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz