22 października 2015

dynia do przerobki

zanim zaczne wrzucac tu przepisy z owsianka, muffinkami, ciastami, plackami z dodatkami dyni musze napisac jak przygotowac puree z dyni. to bardzo proste:)

zrodlo: klik klik

skladniki:

  • dynia o pomaranczowym miazszu np. hokaiddo


dynie myjemy, wycieramy recznikiem kuchennym. piekarnik nastawiamy na 180C, dynie kroimy na pol wydrazamy pestki przy pomocy duzej lyzki. sama dynie kroimy na plastry, ukladamy na blaszce. przykrywamy folia aluminiowa i pieczemy od 50 minut do 1 godziny. sprawdzamy patyczkiem czy widelcem czy nasza dynia jest miekka, studzimy. 
obieramy ze skorki, miksujemy i przekladamy do sloika. przechowujemy w lodowce od 3-5 dni. mozna rowniez mrozic puree.
Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka