27 września 2015

z cyklu wypiekanie na sniadanie: dyniowe scones

udalo mi sie piec drugi raz raz z rzedu z dziewczynami:)
dzisiaj mam dla Was pyszne buleczki, ktore nazywaja sie w uk scones, a zeby bylo jeszcze smaczniej  to sa one z dynia i rodzynkami. pyszne sa z maselkiem i konfitura, a na drigi dzien lekko podgrzane w mikrofali tez daja rade:) polecam!!
 zrodlo: klik klik

skladniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g masła, zimnego
  • 250 g puree z dyni
  • 2 jajka
  • 20 ml mleka
  • 100 g rodzynków

Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodać zimne masło pokrojone z drobną kostkę i wyrobić z mąką między palcami do połączenia.

W drugim naczyniu wymieszać rózgą kuchenną 2 jajka, puree dyniowe, mleko i rodzynki. Do mokrych składników wsypać suche składniki i szybko wyrobić. Powstanie gęste, klejące ciasto (nie dosypujemy mąki, choć będzie kusiło ;-).

Stolnicę suto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nią ciasto, znowu oprószyć mąką. Rozwałkować na grubość około 1,7 cm. Okrągłą metalową foremką do ciastek o średnicy 5 cm i o ostrych krawędziach wykrawać scones. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach. Przed pieczeniem można z wierzchu posmarować mlekiem (ja tego nie robię, wolę bardziej rustykalny wygląd bułeczek).

Piec w temperaturze 230ºC przez około 15 minut. Jeśli bułeczki będą szybko 'łapały' kolor zmniejszyć temperaturę do 220ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce. Najświeższe w dniu pieczenia.


jak zrobic puree napisze w nastepnym poscie.


dziekuje dziewczyny za wspolne pieczenie:
KamilaWiosenkaOlgaMajaKingaBozenaAlinaAgataEdyta, Bernadetta, Katarzyna, Dorota, Gosia, Kamila, Agata


Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka