29 października 2009

Żeberka po chińsku

Dziś na obiad zafundowałam mojemu M. żeberka. Szukałam i szukałam po różnych stronkach jakiegoś dobrego przepisu na to żeby je zrobić i znalazłam. Żeberka po chińsku- nie wiem co one mają wspólnego z chińszczyzną, ale są smaczne, mięciutkie i bardzo przypadły nam do gustu:). Sos pachnie winnym winegretem jest lekko pikantny od dodatku ostrej papryki chilli.  Małe przeróbki i już..Przepis pochodzi z tej stronki...


składniki:
  • około 12 sztuk żeberek,
  • 3 małe cebule.
  • Marynata:
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki octu winnego,
  • 2 łyżki miodu,
  • pół łyżeczki chilli w płatkach,
  • pieprz ziołowy,
  • 3 małe ząbki czosnku,
  • sól lub vegeta.

Umyte żeberka przyprawiam vegetą. Z podanych składników robię marynatę w miseczce i zalewam nią żeberka. Odstawiam je na około 4 godziny wstawiając je do lodówki. Po tym czasie wyjmuję pojedynczo każde żeberko i kładę na mocno rozgrzanej patelni,podsmażam na rumiano. W między czasie wstawiam piekarnik na 220 stopni. Układam podsmażone żebra do naczynia żaroodpornego. wrzucam również uprzednio pokrojoną w piórka cebulę. Wszystko zalewam marynatą, dodaje jeszcze wody żeby pokryło mięso. Wstawiam do nagrzanego pieca na ok.30-40 minut sprawdzając co jakiś czas czy żebra są miękkie. Po uduszeniu doprawiam sos jeśli trzeba i zaprawiam go mąką. Podaję z ugotowanymi ziemniaczkami i sałatką z sałaty.










Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka