Dziś na obiad zafundowałam mojemu M. żeberka. Szukałam i szukałam po różnych stronkach jakiegoś dobrego przepisu na to żeby je zrobić i znalazłam. Żeberka po chińsku- nie wiem co one mają wspólnego z chińszczyzną, ale są smaczne, mięciutkie i bardzo przypadły nam do gustu:). Sos pachnie winnym winegretem jest lekko pikantny od dodatku ostrej papryki chilli. Małe przeróbki i już..Przepis pochodzi z tej stronki...
- około 12 sztuk żeberek,
- 3 małe cebule.
- Marynata:
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki octu winnego,
- 2 łyżki miodu,
- pół łyżeczki chilli w płatkach,
- pieprz ziołowy,
- 3 małe ząbki czosnku,
- sól lub vegeta.
Umyte żeberka przyprawiam vegetą. Z podanych składników robię marynatę w miseczce i zalewam nią żeberka. Odstawiam je na około 4 godziny wstawiając je do lodówki. Po tym czasie wyjmuję pojedynczo każde żeberko i kładę na mocno rozgrzanej patelni,podsmażam na rumiano. W między czasie wstawiam piekarnik na 220 stopni. Układam podsmażone żebra do naczynia żaroodpornego. wrzucam również uprzednio pokrojoną w piórka cebulę. Wszystko zalewam marynatą, dodaje jeszcze wody żeby pokryło mięso. Wstawiam do nagrzanego pieca na ok.30-40 minut sprawdzając co jakiś czas czy żebra są miękkie. Po uduszeniu doprawiam sos jeśli trzeba i zaprawiam go mąką. Podaję z ugotowanymi ziemniaczkami i sałatką z sałaty.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz