9 listopada 2011

Baklazan zapiekany z kurczakiem i warzywami

Nigdy nie jadlam baklazana, ale ten przepis musialam wyprobowac. tak apetycznie wygladalo na zdjeciach:) no i to byl strzal w dziesiatke!!! swietne polaczenie smakow i ten delikatny baklazan.. polecam wszystkim:)


 zrodlo: kilk klik

skladniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 duże bakłażany
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 5-6 pieczarek
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kuminu
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżeczki bułki tartej
  • sól i pieprz
Bakłażany przeciąć na pół, wydrążyć, oprószyć solą i odstawić, żeby puściły wodę i pozbyły się gorzkiego smaku.
Ryż wrzucić do garnka z grubym dnem, zalać 1,2 szklanki wody, posolić i gotować pod przykryciem przez około 10 minut, aż będzie miękki i pojawią się w nim dziurki. Zdjąć z ognia i odstawić.
W międzyczasie pierś kurczaka, pozostały miąższ z bakłażana, cebulę i paprykę pokroić w niewielką kostkę. Papryczkę chili drobno posiekać, pieczarki oczyścić i pokroić w niewielkie kawałki. Na rozgrzaną oliwię wsypać kumin i curry, wrzucić kurczaka i obsmażyć na złoto. Dodać papryczkę chili, bakłażan, cebulę, paprykę oraz pieczarki i smażyć, aż cebula zmięknie, a papryka zmieni kolor.
Mięsny farsz dodać do ryżu. Pomidora sparzyć gorącą wodą, obrać, pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Dorzucić do ryżu, przecisnąć przez praskę czosnek i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym do smaku.
Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Bakłażany opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie do każdego nałożyć farsz. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać bułką tartą.
Piec przez około 40 minut w temperaturze 180°C. Jeśli góra zbytnio się zrumieni, można na koniec przykryć folią aluminiową.
Smacznego!






Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka