3 grudnia 2011

Pomidory & soczewica= bolognese

Bardzo smaczne i szybkie danie obiadowe:) swietna alternatywa dla klasycznego bolognese z miesem mielonym no i perfekcyjne dla wegetarian. Polecam..


zrodlo: asda magazine-november 2011


skladniki:

  • 3 lyzki oliwy
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w kostke
  • 1 czosnek, zmiazdzony
  • 2 marchewki, pokrojone w kostke
  • 250 g brazowych pieczarek, pokrojonych
  • 400g pomidorow z puszki
  • 1 lyzka pomidorowego puree
  • 4-6 listkow bazylii, pokrojonych drobno + kilka do przybrania
  • 400g zielonej soczewicy z puszki, odsaczonej i wyplukanej
  • 300 g spaghetti
  • sol,pieprz


Rozgrzej oliwe na patelni i dodaj cebule, podsmaz ja na srednim ogniu do momentu az bedzie miekka. dodaj czosnek i marchewki i mieszaj nastepne 2 minuty. wrzuc pieczarki, mieszajac od czasu do czasu, do momentu az caly sok odparuje. nastepnie dodajemy pomidory z puszki, puree, posiekana bazylie i zielona soczewice. podsmazamy ok.10 minut lub az caly sos zgestnieje i zredukuje swoja objetosc.  Po tym czasie probujemy, doprawiamy do smaku.
gotujemy makaron wedlug instrukcji na opakowaniu i wrzucamy do podsmazonych warzyw. mieszamy, jesli zachodzi taka potrzeba dolewamy odrobine wody z gotowanego makaronu. przybieramy dodatkowymi listkami bazylii i serwujemy.


Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka