Bardzo smaczne i szybkie danie obiadowe:) swietna alternatywa dla klasycznego bolognese z miesem mielonym no i perfekcyjne dla wegetarian. Polecam..
zrodlo: asda magazine-november 2011
skladniki:
- 3 lyzki oliwy
- 1 czerwona cebula, pokrojona w kostke
- 1 czosnek, zmiazdzony
- 2 marchewki, pokrojone w kostke
- 250 g brazowych pieczarek, pokrojonych
- 400g pomidorow z puszki
- 1 lyzka pomidorowego puree
- 4-6 listkow bazylii, pokrojonych drobno + kilka do przybrania
- 400g zielonej soczewicy z puszki, odsaczonej i wyplukanej
- 300 g spaghetti
- sol,pieprz
Rozgrzej oliwe na patelni i dodaj cebule, podsmaz ja na srednim ogniu do momentu az bedzie miekka. dodaj czosnek i marchewki i mieszaj nastepne 2 minuty. wrzuc pieczarki, mieszajac od czasu do czasu, do momentu az caly sok odparuje. nastepnie dodajemy pomidory z puszki, puree, posiekana bazylie i zielona soczewice. podsmazamy ok.10 minut lub az caly sos zgestnieje i zredukuje swoja objetosc. Po tym czasie probujemy, doprawiamy do smaku.
gotujemy makaron wedlug instrukcji na opakowaniu i wrzucamy do podsmazonych warzyw. mieszamy, jesli zachodzi taka potrzeba dolewamy odrobine wody z gotowanego makaronu. przybieramy dodatkowymi listkami bazylii i serwujemy.
Zdrowy dodatek w postaci soczewicy bardzo mi się podoba. Z resztą jako maniaczka strączkowych, chętnie zasiadłabym do takiego dania;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło