17 grudnia 2012

Swiatecznie: makowiec

przepis mial byc wczoraj, ale sie nie wyrobilam. caly dzien na nogach przy garach..
przepis jest dzisiaj. w tym roku zrobilam makowca z innego przepisu niz zwykle. wyszedl sliczny, smakuje swietnie wiec mam dwa sprawdzone przepisy na makowca...
Polecam!!!


zrodlo: "Radosc Gotowania"

 skladniki na trzy makowce:

ciasto:

  • 200 g mleka
  • 60g swiezych drozdzy
  • 120 g cukru
  • 50 g miekkiego masla
  • 4 zoltka
  • 600 g maki pszennej
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 1/4 lyzeczki aromatu waniliowego

do naczynia miksujacego wlac mleko, wlozyc drozdze i cukier, podgrzac 1 min 30 s/37C/obr.1
dodac maslo, zoltka, make, sol i aromat waniliowy, wyrobic 2 min/interwal, przelozyc do innego naczynia, przykryc bawelniana sciereczka i odstawic na 20-30 min w cieple miejsce do wyrosniecia. umyc i osuszyc naczynie miksujace.

masa makowa:

  • 200g orzechow laskowych, wloskich i migdalow
  • 500g maku
  • 350g mleka
  • 100g rodzynek
  • 150g cukru( mozna dac mniej cukru, a wiecej miodu)
  • 150g miodu
  • 1/2 lyzeczki aromatu migdalowego
  • 4 bialka
  • 1 szczypta soli

do naczynia miksujacego wlozyc orzeczy i migdaly, rozdrobnic 3s/obr.6, przelozyc do innego naczynia.
do naczynia wlozyc 250g maku, zemlec 30s/ obr.10, przelozyc do innego naczynia, powtorzyc te czynnosc z druga polowa maku.
do naczynia miksujacego dodac wczesniej zmielony mak, mleko, rodzynki, cukier i miod, podgrzewac 15min/90C/obr.3.
dodac rozdrobnione orzechy z migdalami i aromat migdalowy, wymieszac 5s/obr.4, przelozyc do innego naczynia do ostygniecia. dokladnie umyc i osuszyc naczynie miksujace.
zalozyc motylek. wlac bialka, dodac szczypte soli, ubic na sztywno piane 3min/obr.3, czesc piany odlozyc do posmarowania ciasta, a reszte wymieszac z masa makowa.

Przygotowanie makowca:
 ciasto rozdzielic na trzy rowne czesci. na posypanej powierzchni rozwalkowac kazda czesc na prostokat o grubosci 5-7 mm, posmarowac piana z bialek oraz masa makowa. kazdy kawalek zwinac jak rolade. strucle luzno zawinac w papier do pieczenia, zostawiajac ok.3-4 cm luzu.
wstawic do zimnego pieca, piec 50-60 min(  u mnie to bylo ok.40 min) w temp. 180C-190C( moja temp. to 170C)











Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka