przez ostatnie dni przerabiam kasze jaglana na rozne musy, a'la budynie tylko dlatego aby moje dzieciaki zjadaly ja w jak najwiekszej ilosci, a wiadomo co slodkie, gladnie to jest pyszne.. dzisiejszy mus wyszedl mi ot tak poprostu.. smak lekko przypomina ciasteczka mietowe z czekolada.. warte wyprobowania:)
skladniki:
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- 1 lyzka kakao
- 14-16 daktyli bez pestek
- 4-6 kropli aromatu mietowego
- 1 lyzeczka cynamonu
- 1-1.5 szklanki mleka krowiego lub roslinnego
kasze przeplukac zimna woda, a potem wrzatkiem. wsypac do gotujacej sie wody w garnuszku. przykryc pokrywka i gotowac na wolnym ogniu do calkowitego wchloniecia sie plynu. odkryc aby chwile ostygla.
do blendera/ thermomixa wsypac kakao, wlozyc daktyle, przesypac ciepla kasze, dodac ekstrakt metowy, cynamon, szklanke mleka. wszystko zmiksowac na gladka mase. w thermomixie zajelo to okolo 40s/pred. 10. po tym czasie otworzyc blender/ thermomix spr konsystencje, jesli nam odpowiada serwowac a jesli chcemy uzyskac rzadsza konsystencje musu dolewamy nastepne 0.5szklanki mleka i znowu miksujemy. przekladamy do miseczek i serwujemy z czym tylko chcemy.. smacznego:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz