bardzo aromatyczne, lekko pikantne i sloneczne danie, jesli tak to moge ujac:) swietnie pasuje do niej pieczony ziemniak, frytka czy poprostu chlebek naan i owocowa salsa. mieso swietnie nadaje sie do grillowania lub do uzycia piekarnika w domu. Zapraszam!!
zrodlo: Sainsbury's Magazine 06/2015
skladniki:
- ok 1kg udek, podudzi z kurczaka
- sok z 1/2 cytryny
- 1 lyzka slodkiej papryki
- 1/2 lyzeczki kurkumy
- 6szt czosnkow, obranych i zmiazdzonych
- 7cm swiezego imbiru, oczyszczonego i stratego na tarce
- 15szt nasionek kardamona, nasionka usunac i rozetrzec w mozdzierzu
- 2 lyzki garam masala
- 250ml naturalnego jogurtu
- 1 lyzeczka miodu
- 2 lyzki oleju
- sol, pieprz
na salse:
- 6-8 moreli
- 1 czerwone chilli, pozbawione nasione i drobno pokrojone
- 1/2 malej czerwonej cebuli, drobno posiekanej
- 1/2 lyzeczki drobnego cukru do wypiekow
- 3 lyzki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
kazde udko z osobno ponacinac w poprzek i wlozyc do duzej miski. wycisnac na mieso sok z cytryny, posypac slodka papryka, kurkuma, 1/2 lyzeczki soli, 1/2 lyzeczki pieprzu, dobrze wszystko wymieszac, przykryc folia spozywcza i odstawic do lodowki na 30 minut.
w oddzielnej misce wymieszaj zmiazdzony czosnek, imbir, roztarty w mozdzierzu kardamon, garam masala, jogurt, 1/2 lyzeczki soli. tak przygotowana marynate wlej do kurczaka, wymieszaj i ponownie wstaw do lodowki na 1 godzine lub dluzej jesli to mozliwe.
przygotuj piekarnik. ustaw temperature piekarnika na 200C. kratke do pieczenia posmaruj dokladnie olejem a blaszke wyloz folia aluminiowa. uloz kawalki miesa, pieczemy w piekarniku przez ok. 30-35min. gdy dobiega czas pieczenia w szklance wymieszaj lyzke oliwy z lyzeczka miodu i posmaruj mieso przy pomocy pedzelka. zapiekaj tak dlugo az kurczak bedzie ladnie przyrumieniony.
w miedzyczasie robimy salse. umyte, wypestkowane morele kroimy w mala kostke, wrzucamy do miseczki razem zposiekana cebula, chilli, zasyp cukrem i natka pietruszki. wymieszaj.
serwuj z pieczonymi ziemniakami, chlebem naan lub z czym tylko chcesz..smacznego:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz