19 października 2009

Ciasto marchewkowe

 Uwielbiam je,wiec szukałam, szukałam i znalazłam je w końcu w brulionie z przepisami. Tutaj w Uk jest one bardzo popularne i bardzo smaczne, i gdy tylko jest świeża dostawa znikają jak świeże bułeczki:) W przepisie dokonałam małych zmian, a mianowicie, zamiast margaryny dałam olej-dzięki temu ciasto mi się nie zważyło no i zmieniłam temperaturę piekarnika.. 


składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:
  • 5-6 większych marchwi (a dokładnie 2 szklanki startej marchwi)-ja dałam dwie duże marchewki
  • 4 jajka
  • 1 plus 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 nakrętki ekstraktu z wanilii (ostatecznie cukier waniliowy lub zapach waniliowy)
  • 3/4 kostki margaryny do pieczenia (kostka 250 gram)-3/4 szklanki oleju

Zetrzeć marchew na drobnych oczkach tak aby wyszły dwie szklanki startej marchwi. Margarynę roztopić w mikrofali i odstawić do wystygnięcia-ja tego nie robiłam. Do miski wbić jajka i wsypać cukier, zmiksować. wsypać szklankę mąki plus proszek do pieczenia i sodę. Zmiksować razem. Dodać startą marchew oraz ekstrakt z wanilii. Znów miksować. Następnie druga, pozostałą już szklankę mąki. Wymieszać. Na koniec wlać ostudzoną margarynę (wlałam 3/4 szklanki oleju) i po raz ostatni zmiksować mikserem. Posmarować masłem formę. Wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez pół godziny, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 i piec jeszcze 20 minut. Ja miałam nastawiony piekarnik na 180 stopni, a potem zmniejszyłam do 150-160 stopni i piekłam tak długo aż miałam suchy patyczek.. :)






 
 
Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka