no i jak pisalam wczoraj dzis podam Wam przepis na bardzo pyszny chleb. Jest to chyba jeden z najlepszych chlebow jakie jadlam, podpasowal nawet Oliemu i wcina go z wedlina wlasnej roboty:) bardzo, ale to bardzo polecam, sczegolnie za ta pyszna, chrupiaca skorke i super miazsz..
oczywicie ze zbiorow Dorotus76
cytuje..
Składniki:
- 200 g zakwasu żytniego
- 550 g mąki białej pszennej chlebowej
- 50 g mąki pszennej razowej lub otrąb owsianych
- 1 łyżeczka słodu (w UK ekstrakt słodowy do kupienia w 'Holland and Barrett')*
- 1 płaska łyżka soli
- 300 g letniej wody
- opcjonalnie: 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży
- opcjonalnie: 2 łyżki kminku
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, a potem zagnieść sprężyste, gladkie ciasto. Zostawić w szczelnie zakrytej misce na 2 -2 1/2 godziny i złożyć w tym czasie 2 - 3 razy.
Nastepnie ukształtować owalny bochenek. Umieścić go w koszu i zostawić do wyrośniecia na 1-1 1/2 godziny (krótko, gdy dodaliście drożdży, dlużej jeśli chleb jest na samym zakwasie). Szybko naciąć. Piec z parą w piecu nagrzanym do 260ºC przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230ºC i piec jeszcze 20-25 minut. W polowie pieczenia bochenek obrócić, aby obie strony jednakowo się zbrązowiły.
Studzić na kratce.
Nastepnie ukształtować owalny bochenek. Umieścić go w koszu i zostawić do wyrośniecia na 1-1 1/2 godziny (krótko, gdy dodaliście drożdży, dlużej jeśli chleb jest na samym zakwasie). Szybko naciąć. Piec z parą w piecu nagrzanym do 260ºC przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230ºC i piec jeszcze 20-25 minut. W polowie pieczenia bochenek obrócić, aby obie strony jednakowo się zbrązowiły.
Studzić na kratce.
Wierzę, że bliski ideału :)
OdpowiedzUsuńno cudny!
OdpowiedzUsuńbardzo piekny chlebek Ci wyszedl:) ach jak musi smakowac, mniam:)
OdpowiedzUsuńJuż z samego wyglądu jestem w stanie stwierdzić, że chyba przypadłby mi do gustu...muszę się z nim bliżej zapoznać :)
OdpowiedzUsuńjaki wielki! super!
OdpowiedzUsuń