9 marca 2010

Krem z porów

Pierwszy raz ten krem jadłam jakieś dwa lata tamu, kiedy to Mój M. zaserwował mi te pyszne danie:) Tym razem tez było pięknie i tez przygotował mi go M. Krem jest delikatny z lekką nutką gałki muszkatołowej, a grzanki dopełniają całości.. Mmmm pychotka..polecam ten krem wszystkim, którzy uwielbiają delektować się pysznościami z tak zwykłych porów...


składniki:
  • 4-5 porów,
  • 2 marchewki,
  • 1 duże jabłko,
  • 1 ziemniak,
  • kostki rosołowe,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 duże kromki białego chleba,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej.

Pokroić drobno pory ,wszystkie jarzyny w kostkę, tak aby woda je tylko przykryła i dodajemy 3 łyżki masła. Gotujemy około 30-40 minut do miękkości. Miksujemy na gładki krem. Jeśli zachodzi taka potrzeba dolewamy wody, jeśli jest za gęste. Przyprawiamy do smaku dodając kostki rosołowe, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Zagotowujemy ponownie. 
Dwie kromki chleba kładziemy na suchą patelnie i podsmażamy z każdej strony tak aby chleb zrobił się chrupiący. Następnie każdą ze stron nacieramy czosnkiem. Jeden czosnek przypada na jedna kromkę chleba. Kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski, solimy i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane grzanki wrzucamy ponownie na rozgrzaną patelnie z olejem i podsmażamy kilka minut. Nie za długo aby nie stracić smaku czosnku. 
Tak przygotowanymi grzankami posypujemy zupę- krem. Jeśli ktoś lubi może podać ją z niewielkim kleksem śmietany:). Smacznego!



Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka