leciutkie jak obloczek placuszki. swietne na sniadanie czy podwieczorek. u nas standardowo zrobione na kolacje:)
Polecam!!!
skladniki:
- 250 g ricotty
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
W misce wymieszać ricottę, mleko i żółtka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą, mieszając łyżką. Na dobrze nagrzanej patelni teflonowej smażyć niewielkie złote placuszki (można dodać odrobinę oleju). Gotowe placki obficie posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują z kwaskowatym dżemem :)
O! Uwielbiam je. Delikatne, lekkie w smaku. Dziękuję za przypomnienie o ich istnieniu... :)
OdpowiedzUsuńSuper! Opakowanie ricotty czeka w lodówce, zaraz sobie takie sprawię, będą jak w sam raz na śniadanie:-)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś bardzo podobne. Smakowity pomysł na rozpoczęcie dnia;)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowcie:-)
OdpowiedzUsuńNa teflonową patelnię nawet należy dodać trochę oleju bo inaczej teflon się niszczy ;) A odrobina oleju rzepakowego to samo zdrowie - witaminy i omega-3 :)
OdpowiedzUsuńwhiness- a prosze bardzo:)
OdpowiedzUsuńBursowka- tak spr sie bardzo dobrze na drugie sniadania
Panna Malwinna- musisz podac przepis to tez wyprobuje:)
Marzena- dziekuje
Anonimowy- a tego nie wiedzialam ze trzeba, bo zawsze myslalam ze jesli mam teflon to juz nie musze uzywac oleju i ze do tego wlasnie sluzy teflonowa patelnia do smazenia bez tluszczu
super super:D ale ja nigdy ricotty nie jadłam, nawet nie wiem gdzie kupić:<
OdpowiedzUsuńqwert123- musi byc kiedys ten pierwszy raz:) ricotte mozesz kupic w kazdym wiekszym sklepie, markecie na dziale z serami..
OdpowiedzUsuń