5 listopada 2012

placuszki z serka ricotta

leciutkie jak obloczek placuszki. swietne na sniadanie czy podwieczorek. u nas standardowo zrobione na kolacje:) 
Polecam!!!

zrodlo: klik klik

skladniki:

  • 250 g ricotty
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

W misce wymieszać ricottę, mleko i żółtka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą, mieszając łyżką. Na dobrze nagrzanej patelni teflonowej smażyć niewielkie złote placuszki (można dodać odrobinę oleju). Gotowe placki obficie posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują z kwaskowatym dżemem :)











Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka