27 października 2009

Kluski śląskie

A oto propozycja na szybki obiadek- kluski śląskie..


składniki:
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych,
  • mąka ziemniaczana,
  • 125g boczku wędzonego,
  • cebula,
  • olej.


Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub dobrze ubić. Wyrównać dokładnie w misce, podzielić na 4 równe części .Jedną  z części wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dajemy jej tyle ile wyjęliśmy ziemniaków. Wrzucamy z powrotem ziemniaki i wyrabiamy gładką masę. Robimy kuleczki z dziurką w środku. Wstawiamy wodę,  w między czasie kroimy cebulę w kostkę oraz boczek w paseczki lub w kostkę. Podsmażamy na rumiano na oleju. Wrzucamy kluski do osolonego wrzątku, gotujemy od wypłynięcia 2-3 minuty,wyjmujemy i polewamy cebulką i boczkiem. Mmm pycha...




Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka