A oto propozycja na szybki obiadek- kluski śląskie..
składniki:
- 1 kg ziemniaków ugotowanych,
- mąka ziemniaczana,
- 125g boczku wędzonego,
- cebula,
- olej.
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub dobrze ubić. Wyrównać dokładnie w misce, podzielić na 4 równe części .Jedną z części wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dajemy jej tyle ile wyjęliśmy ziemniaków. Wrzucamy z powrotem ziemniaki i wyrabiamy gładką masę. Robimy kuleczki z dziurką w środku. Wstawiamy wodę, w między czasie kroimy cebulę w kostkę oraz boczek w paseczki lub w kostkę. Podsmażamy na rumiano na oleju. Wrzucamy kluski do osolonego wrzątku, gotujemy od wypłynięcia 2-3 minuty,wyjmujemy i polewamy cebulką i boczkiem. Mmm pycha...
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz