Przepis znaleziony na stronie Pascala Brodnickiego Po prostu gotuj. Bardzo lubię jego przepisy i często korzystam z jego pomysłów bo są proste i szybkie choć czasem zdarzają się i te trudne, skomplikowane. Ja swojego omleta robiłam oczywiście z produktów, które akurat miałam w lodówce, ale jeśli ktoś ma ochotę na oryginał to proszę bardzo. To bardzo szybki i smaczny sposób na śniadanko w niedzielny poranek, także smacznego.. :)
składniki na mojego omleta:
- 2 jaja,
- parówka cienka,
- małe pomidorki koktajlowe,
- 1 mały pomidor,
- garść startego żółtego sera- edam,
- kilka listków posiekanej świeżej bazylii,
- sól, pieprz,
- masło do smażenia.
Rozbijamy jaja do miski i roztrzepujemy je na jednolitą masę. Parówkę kroimy na plasterki i wrzucamy na patelnie, żeby się podsmażyła. W międzyczasie ścieramy żółty ser ta tarce jarzynowej i wrzucamy do jaja. Przyprawiamy, dodajemy pomidorki pokrojone na połówki i czerwony jeden pomidor na mniejsze kawałki. Kiełbasę wrzucamy razem z tłuszczykiem do jaja, mieszamy dorzucamy świeżą bazylię, mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy całą zawartość miski, mieszamy energicznie aby wierzchnia warstwa omleta stawała się nie lejąca a pod spodem zrobiła się ładna jednolita masa. Zostawiamy na mniejszym ogniu przez kilka minut, zwijamy w rulonik i podajemy ze świeżym pieczywem..
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz