Oj jak dawno u nas w domu nie było mielonego mięsa oj dawno dawno. Przeglądając wczoraj przepisy na blogach wpadł mi w ręce przepis Komarki z Every Cake You Bake i to z jej stronki wzięłam pomysł na obiad. Makaron z pulpecikami. Zapach unoszący się po kuchni nie dawał spokoju od sosu pomidorowego a pulpeciki ojjj to było coś dla naszym podniebień przepysznego. Rozpływało się w ustach.. Bardzo polecam ten przepis, bo do jego wykonania nie potrzeba zbyt dużo czasu, a efekty sami zobaczcie..
Pulpeciki:
- 250 g mielonej wieprzowiny-ja dałam 500g mięsa mielonego drobiowego,
- 250 g mielonej wołowiny,
- 1 jajko,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- 1 posiekany ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 3 łyżki bułki tartej (albo semoliny albo kaszy manny)-4 łyzki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli, duża szczypta czarnego pieprzu.
Wymieszać wszystko i formować niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego). Włożyć na chwilę do lodówki.
Sos pomidorowy:
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka oliwy,
- 700 g przecieru pomidorowego -5 łyżek koncentrantu poomidorowego,
- szczypta cukru, sól, pieprz,
- 100 ml mleka,
- 1,5 szklanki zimnej wody.
Cebulę i czosnek zmiksować albo drobno posiekać i usmażyć na wolnym ogniu na maśle z oliwą i z łyżeczką oregano. Dodać przecier pomidorowy i wodę, wymieszać. Dodać mleko i pojedynczo wkładać pulpeciki. Nie mieszać póki kulki się nie podgotują, żeby się nie rozpadły. Gotować wszystko ok. 20 min. Podawać z makaronem. Przed podaniem posypać parmezanem.
Ja je uwielbiam! Też znalazłam przepis u Komarki :)
OdpowiedzUsuńno są super bardzo je polubiłam... hmmm jak tylko pomyśle hihi..
OdpowiedzUsuńale super przepis - zaraz biegne do kuchni gotowac, napisze jak smakowaly- na pewno wszystko zniknie z talerza :)
OdpowiedzUsuńCiotka Dorotka Oliverka ;]
p.s. to bylam ja Ciotka Dorotka ;]
OdpowiedzUsuńPulpety rewelacja, polecam z razowym makaronem, zreszta z ryzem tez beda pycha mniaaaam.
OdpowiedzUsuńJedyne co zmienilam to mieso - mialam tylko czerwone-beefa, czosnek wszedzie po 2 zabki a do sosu dodalam rozwniez 2 cebulki-male byly, wiecej mleka i wody bo dodalam puszke pomidorkow. Pyyychota!!!!
A jak mezus sie zajadal- powiedzial ze rewelacja!