dalej trwa moja " zabawa" z zakwasem... przynajmniej raz w tygodniu pieke chleb z dodatkiem tego "stwora" odwdziecza mi sie pieknymi chlebami, pieknymi dziurkami i cudownym smakiem chlebow:)
przepis na ten chleb znalazlam na stronie Liski (klik klik)
chleb jest miekki, sprezysty miazsz az prosi sie oto zeby zjesc taki swiezy prosto z pieca... pychotka..
cytuje:
Biały chleb na zakwasie
- 500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale może być dowolna mąka pszenna)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 300 g wody
- 8 g świeżych drożdży
- 150 g zakwasu żytniego
Wszystkie składniki łączymy, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dosyć gęste.
Przykrywamy sciereczką i odstawiamy na 2 h.
Następnie przekładamy ciasto do keksówki (o pojemności 1 kg) lub formujemy bochenek albo bułeczki.
Spryskujemy olejem lub oliwą i posypujemy maką.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 st C i pieczemy chleb ok. 40 minut (bułeczki mniej wiecej 20 minut).
Smacznego!
jak sprężynka, świeżutki :)
OdpowiedzUsuńWyszedł Ci przepiękny! Widać, że masz bardzo aktywny zakwas :)
OdpowiedzUsuńChleb wyglada wspaniale, nie moge sie naptrzec..cudowony miazsz;)
OdpowiedzUsuńwygląda super puszyście :)
OdpowiedzUsuńMiąższ jest po prostu zachwycający! Ogromnie mi się podobają te miliony małych dziurek.
OdpowiedzUsuńA z zakwasem i ja bawię się już od dłuższego czasu. I zazwyczaj same przyjemności z tego wynikają. ;))
Pozdrawiam!
wczoraj nastawiłam ponownie zakwas... mam nadzieję że tym razem przezyje dłużej i więcej z nim popiekę :)
OdpowiedzUsuńtakie chlebki właśnie lubię!
Piękny chleb! az zazdroszczę...pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKuchareczko. Lisko,Paulo, gosiu99,Zaytoon- dziekuje za komplementy, nawet mi do glowy nie przyszlo ze zakwas to wcale nie taka straszna sprawa:)
OdpowiedzUsuńmyniolinka- na pewno ci sie uda wyhodowac, jak ja dalam rade to Tobie tez sie uda:)
kass- ja przy Tobie to jestem taka mala szara myszka z tymi chlebami, Twoje to sa dopiero dziela
Pozdrawiam wszystkich:)
Piękny!Robiłam podobny i bardzo nam smakował
OdpowiedzUsuń