14 sierpnia 2010

Bialy chleb na zakwasie, latwy

dalej trwa moja " zabawa" z zakwasem... przynajmniej raz w tygodniu pieke chleb z dodatkiem tego "stwora" odwdziecza mi sie pieknymi chlebami, pieknymi dziurkami i cudownym smakiem chlebow:)
przepis na ten chleb znalazlam na stronie Liski (klik klik
chleb jest miekki, sprezysty miazsz az prosi sie oto zeby zjesc taki swiezy prosto z pieca... pychotka..

cytuje:
Biały chleb na zakwasie

  • 500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale może być dowolna mąka pszenna)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 300 g wody
  • 8 g świeżych drożdży
  • 150 g zakwasu żytniego


Wszystkie składniki łączymy, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dosyć gęste.
Przykrywamy sciereczką i odstawiamy na 2 h.
Następnie przekładamy ciasto do keksówki (o pojemności 1 kg) lub formujemy bochenek albo bułeczki.
Spryskujemy olejem lub oliwą i posypujemy maką.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 st C i pieczemy chleb ok. 40 minut (bułeczki mniej wiecej 20 minut).

Smacznego!



Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka