przepis pochodzi z tej oto stronki (klik klik). gdy go zobaczylam wiedzialam ze go zrobie. to byla kwestia czasu , bo jego u nas ostatnio jak na lekarstwo. ciagle mamy malutkie klopoty z malym, wiec zostaja tylko wolne wieczory, a wtedy to juz nie chce sie nic.. jestesmy przemeczeni i spimy na stojaco...
chlebek wyszedl pyszny, slodki i bardzo puszysty..Ciasto bardzo dobrze sie wyrabia choc ja troszke za malo chyba podsypalam maki bo zwiniecie ciasta bylo nie lada wyzwaniem, ale udalo sie i na pewno bede go czesto powtarzac:)
składniki:- 1 szklanka mleka
- 6 łyżek masła
- 2 - ½ łyżeczki aktywnych suchych drozdzy- ja uzylam 10g drozdzy swiezych
- 2 całe jajka
- ⅓ filiżanki cukru
- 3 - ½ filiżanki uniwersalne mąki
- 1 łyżeczka soli
- ⅓ filiżanki cukru
- 2 lyzki cynamonu,
- jajko i mleko rozbeltane razem,
- maslo do nasmarowania ciasta oraz do nasmarowania blachy
Roztopic maslo z mlekiem. podgrzewac tak dlugo az stanie sie gorace ale nie bedzie sie gotowac. pozostawic do wystygniecia- po dotkniecieu palcem powinno byc cieple a nie parzyc. Posypac drozdzamy wystudzone mleko i maslo , delikatnie wymieszac i odstawic na okolo 10 minut.
polaczyc make i sol.
w misce wymieszac jajka z cukrem uzywajac miksera. wlac mleko/maslo oraz drozdze i mieszac do polaczenia sie skaldnkow. dodac polowe maki i na srednich obrotach miksera mieszamy do polaczenia sie skaldnikow. dodac druga polowe maki i dalej mieszamy mikserem do polaczenia sie skladnikow. wyrabiamy je okolo 10 minut uzywajac haka do ciasta lub w mikserze malych " kreciołkow" do ciasta drozdzowego. jesli jest zbyt lepkie dosypujemy okolo 1/4 szklanki maki i ponownie wyrabiamy okolo 5 minut.
gotowe cisto przekladamy do cieplej metalowej lub szklanej miski, nasmarowanej olejem. ciasto takze lekko smarujemy olejem i przykrywamy folia spozywcza, pozostawiamy w cieplym miejscu na okolo 2 godziny.
po tym czasie wykladamy ciasto na blat i formujemy prostokat o wymiarach keksowki, w ktorej bedziemy piekli. ciasto/prostokat smarujemy 2 lyzkami roztopionego masla. laczymy razem cynamon i cukier, a nastepnie rownomiernie rozsypujemy na calej powierzchni prostokatna. rozpoczynajac od konca zwijamy ciasto do siebie, starajac sie aby wyszlo nam to w miare ciasno. na koniec dokladnie sklejamy koniec naszej roladki.
smarujemy keksowke maslem, wkladamy ciasto, przykrywamy folia i pozostawiamy w cieple do wyrosniecia na 2 godziny.
nastawiamy piekarnik na 175C.
wymieszanym jajkiem z mlekiem smarujemy chlebek i pieczemy okolo 40 minut na srodkowyej kratce. u mnie pieklo sie okolo 30 minut.
wyjac z keksowki i pozostawic do wystygniecia.
Ale piękny! Ja też taki chcę!
OdpowiedzUsuńpiękne to wnętrze. boskie. taki szlaczek cynamonowy, taki wspaniały.
OdpowiedzUsuńi ten tościk. bardzo by mi odpowiadał. ;]
Uwielbiam smak cynamonu - w cieście, w kawie, w greckich daniach mięsnych... Wypiek idealny dla mnie :)
OdpowiedzUsuńz takim ślicznym ślimaczkiem, i jaki pachnący pewnie!
OdpowiedzUsuńPiegowata- jest prosty w wykonaniu wiec moze warto sprobowac:)
OdpowiedzUsuńKarmel-itka- w sam raz z maselkiem i mlekiem na sniadanko, sprobuj
kasiaaaa24, Cukrowa wróżko- dziekuje za komplement a byl pachnacy byl, cynamon unosil sie w calym domu:)
Widzę go drugi raz w przeciągu 24 h... To chyba oznacza, że naprawdę warto! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
prze-sli-czny! zycze pwodzenia z Synkiem!
OdpowiedzUsuńŚwietna sprawa! Jeszcze nie robiłam pieczywa z cynamonem i pojęcia nie mam, jak to może smakować. Ale chyba bym polubiła! (Zwłaszcza w wersji tostowej). Dzięki!
OdpowiedzUsuńZaytoon- tak wiem ja tez widzialam go u Ko-ko-ko
OdpowiedzUsuńcudawianki- dzieki sliczne juz jest troszke lepiej z malym
dragonfly- sprobuj bo zjesc takie slodkie smaczne sniadanko to dobra rzecz:)i nie ma za co
Pieczywo z cynamonem jeszcze przede mną, ale zbliża się wielkimi krokami - może zacznę od tego chlebka? Wygląda niesamowicie...
OdpowiedzUsuń