4 września 2010

Domowy chlebek cynamonowy

przepis pochodzi z tej oto stronki (klik klik). gdy go zobaczylam wiedzialam ze go zrobie. to byla kwestia czasu , bo jego u nas ostatnio jak na lekarstwo. ciagle mamy malutkie klopoty z malym, wiec zostaja tylko wolne wieczory, a wtedy to juz nie chce sie nic.. jestesmy przemeczeni i spimy na stojaco...
chlebek wyszedl pyszny, slodki i bardzo puszysty..Ciasto bardzo dobrze sie wyrabia choc ja troszke za malo chyba podsypalam maki bo zwiniecie ciasta bylo nie lada wyzwaniem, ale udalo sie i na pewno bede go czesto powtarzac:)

składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek masła
  • 2 - ½ łyżeczki aktywnych suchych drozdzy- ja uzylam 10g drozdzy swiezych
  • 2 całe jajka
  • ⅓ filiżanki cukru
  • 3 - ½ filiżanki uniwersalne mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • ⅓ filiżanki cukru
  • 2 lyzki cynamonu,
  • jajko i mleko rozbeltane razem,
  • maslo do nasmarowania ciasta oraz do nasmarowania blachy

Roztopic maslo z mlekiem. podgrzewac tak dlugo az stanie sie gorace ale nie bedzie sie gotowac. pozostawic do wystygniecia- po dotkniecieu palcem powinno byc cieple a nie parzyc. Posypac drozdzamy wystudzone mleko i maslo , delikatnie wymieszac i odstawic na okolo 10 minut.
polaczyc make i sol.
w misce wymieszac jajka z cukrem uzywajac miksera. wlac mleko/maslo oraz drozdze i mieszac do polaczenia sie skaldnkow. dodac polowe maki i na srednich obrotach miksera mieszamy do polaczenia sie skaldnikow. dodac druga polowe maki i dalej mieszamy mikserem do polaczenia sie skladnikow. wyrabiamy je okolo 10 minut uzywajac haka do ciasta lub w mikserze malych " kreciołkow" do ciasta drozdzowego. jesli jest zbyt lepkie dosypujemy okolo 1/4 szklanki maki i ponownie wyrabiamy okolo 5 minut.
gotowe cisto przekladamy do cieplej metalowej lub szklanej miski, nasmarowanej olejem. ciasto takze lekko smarujemy olejem i przykrywamy folia spozywcza, pozostawiamy w cieplym miejscu na okolo 2 godziny.
po tym czasie wykladamy ciasto na blat i formujemy prostokat o wymiarach keksowki, w ktorej bedziemy piekli. ciasto/prostokat smarujemy 2 lyzkami roztopionego masla. laczymy razem cynamon i cukier, a nastepnie rownomiernie rozsypujemy na calej powierzchni prostokatna. rozpoczynajac od konca zwijamy ciasto do siebie, starajac sie aby wyszlo nam to w miare ciasno. na koniec dokladnie sklejamy koniec naszej roladki.
smarujemy keksowke maslem, wkladamy ciasto, przykrywamy folia i pozostawiamy w cieple do wyrosniecia na 2 godziny.
nastawiamy piekarnik na 175C.
wymieszanym jajkiem z mlekiem smarujemy chlebek i pieczemy okolo 40 minut na srodkowyej kratce. u mnie pieklo sie okolo 30 minut.
wyjac z keksowki i pozostawic do wystygniecia.




Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka