Przepis Gosi, a dokładnie rzecz biorąc mojej siostry, która któregoś dnia dała mi ten przepis z gazety Magazine wydawanej przez Sainsbury's . Ona go wypróbowała pierwsza, a ja za jej zdaniem zdobiłam następna. Jest to szybki przepis a la chińskie i smaczne :) W oryginale jest aby go przyrządzić z indyczych kawałków piersi, ale oczywiście my upraszczając dajemy kurczaka, żeby było szybciej.
- 2 duże piersi z kurczaka,
- 1 duża papryka czerwona,
- 3-4 szczypiorki z cebulką,
- opakowanie słodkiego groszku cukrowego,
- kawałek imbiru lub 1 kopiasta łyżeczka ze słoiczka,
- 1 łyżeczka czosnku lub 2 ząbki ,
- opakowanie chińskiego, jajecznego makaronu stir fry,
- olej,
- przyprawa do kurczaka.
- Sos ( na tą ilość mięsa):
- 6 łyżek sosu sojowego,
- 3 łyżki miodu,
- 3 łyżki ziaren sezamu ewentualnie olej sezamowy jeśli ktoś ma.
Paprykę pokroić w cienkie paski, szczypiorek w krążki oraz umyte piersi z kurczaka także w paski. Wymieszać paprykę, groszek, imbir, czosnek przepuszczony przez praskę w misce. Składniki sosu połączyć i odstawić na bok. Nagrzać patelnię z odrobiną oleju, podsmażyć przyprawione uprzednio kawałki kurczaka na złoty kolor. Zdjąć z patelni. Na tej samej patelni co smażyliśmy kurczaka wrzucić warzywa, podlać je odrobinką wody lub rosołem z kostki. Smażyć około 3-4 minut, następnie dodać usmażone piersi z kurczaka i miksturę na sos, wymieszać. Podsmażyć kilka minut. Podawać z gorącym makaronem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz