20 listopada 2009

Sezamowy kurczak stir fry

Przepis Gosi, a dokładnie rzecz biorąc mojej siostry, która któregoś dnia dała mi ten przepis z gazety Magazine wydawanej przez Sainsbury's . Ona go wypróbowała pierwsza, a ja za jej zdaniem zdobiłam następna. Jest to  szybki przepis a la chińskie i smaczne :) W oryginale jest aby go przyrządzić z indyczych kawałków piersi, ale oczywiście my upraszczając dajemy kurczaka, żeby było szybciej.


składniki ( składniki na dwie osoby):
  • 2 duże piersi z kurczaka,
  • 1 duża papryka czerwona,
  • 3-4 szczypiorki z cebulką,
  • opakowanie słodkiego groszku cukrowego, 
  • kawałek imbiru lub 1 kopiasta łyżeczka ze słoiczka,
  • 1 łyżeczka czosnku lub 2 ząbki ,
  • opakowanie chińskiego, jajecznego makaronu stir fry,
  • olej,
  • przyprawa do kurczaka.
  • Sos ( na tą ilość mięsa):
  • 6 łyżek sosu sojowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3 łyżki ziaren sezamu ewentualnie olej sezamowy jeśli ktoś ma.

Paprykę pokroić w cienkie paski, szczypiorek w krążki oraz umyte piersi z kurczaka także w paski. Wymieszać paprykę, groszek, imbir, czosnek przepuszczony przez praskę w misce. Składniki sosu połączyć i odstawić na bok. Nagrzać patelnię z odrobiną oleju, podsmażyć przyprawione uprzednio kawałki kurczaka na złoty kolor. Zdjąć z patelni. Na tej samej patelni co smażyliśmy kurczaka wrzucić warzywa, podlać je odrobinką wody lub rosołem z kostki. Smażyć około 3-4 minut, następnie dodać usmażone piersi z kurczaka i miksturę na sos, wymieszać. Podsmażyć kilka minut. Podawać z gorącym makaronem.




Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka