Ten przepis bardzo chętnie jest wykonywany przez Mojego M., a ja bardzo lubię skubać tego kurczaka na zimno bo jest smaczny, miękki, słodki a zarazem ostry. Polecam ten przepis, bo warto spróbować czegoś innego niż tylko pieczonego kurczaka z piekarnika:)
- ok. 1 kg kawałków kurczaka,
- 2-3 cebule,
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
- 4 łyżki octu winnego,
- pieprz, vegeta,
- ok. 1 łyżeczki papryczki chilli,
- ok. 4 łyżeczek cukru.
Umyte części kurczaka nacieramy vegetą, pieprzem i papryczką chilli. Odstawiamy na 20 minut w chłodne miejsce. W między czasie obieramy cebulę, kroimy ją w piórka. Wrzucamy kurczaka do blaszki lub innego naczynia, w którym będziemy piec części kurczaka, dajemy cebulę oraz wcześniej wymieszany koncentrat pomidorowy z odrobiną wody, z cukrem oraz octem winnym. Polewamy tym kurczaka, dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz