Dawno ich u nas nie było a jak były to zwykłe na proszku więc odważyłam się zrobić racuchy z jabłkami. A oto skąd wzięłam przepis, klik klik. Smaczne były na ciepło choć powiem szczerze,że ja to jadłam je na zimno też bo były takie słodkie :)
składniki:- 2 i 1/2 szklanki mąki,
- dwa jajka,
- 1 i 1/2 szklanki mleka,
- dwie łyżki cukru,
- 3 dag świeżych drożdży,
- trzy jabłka-ja użyłam cox,
- szczypta soli,
- łyżeczka cynamonu,
- olej do smażenia.
Mleko podgrzać a następnie ostudzić. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże i cukier. Jajka rozbełtać, lekko posolić. Do drożdży z mlekiem dodać jajka, mąkę, starte lub pokrojone w drobną kostkę jabłka, cynamon. Dobrze wyrobić ciasto (ja użyłam drewnianej łyżki). Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Racuchy smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze na ciepło :)
Narobilas mi strasznej ochoty na takie racuszki :) Wygladaja przepysznie.
OdpowiedzUsuń