Tak jak w tytule przepis wg cuda.wianki z brulionu z przepisami na spaghetti carbonare . Bardzo lubimy z Moim M. pasty w każdej postaci i ta jest jedną z nich:)
- 4 plastry wędzonego bekonu-ja dałam 125g boczku wędzonego oraz kilka plasterków kiełbasy chorizzo
- 2 ząbki czosnku
- makaron dla dwóch osób (tagliatelle lub spaghetti)
- 2 jajka
- 50 gram sera żółtego edam
- 15 gram sera parmezan
- sol, pieprz
- olej do smażenia
Bekon pokroić w drobna kosteczkę. Czosnek zetrzeć na małych oczkach tarki lub rozgnieść. Wlać odrobinę oleju na patelnie. Smażyć bekon i czosnek. W tym czasie ugotować makaron al dente w osolonej wodzie.Na biały sos: zetrzeć oba rodzaje serów na małych oczkach tarki. w misce rozbić jajka. rozbełtać widelcem. Wymieszać z serami. dodać pieprzu. Jeszcze raz wymieszać. (nie dodaje soli, gdyż bekon jest wystarczająco słony).Ugotowany makaron wrzucić na patelnie do boczku i czosnku. Wymieszać. dosłownie parę sekund trzymać na patelni razem. Zdjąć z ognia. Na koniec polać białym sosem. Dokładnie wymieszać, żeby makaron połączył się z sosem. Można dodać wody z gotowania makaronu, jeśli potrawa wydaje się za sucha. Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Podawać gorące.
ciesze sie, ze Wam smakowalo! :-)
OdpowiedzUsuń