9 grudnia 2009

Mielone w sosie koperkowym

A to był konkretny obiad, zapach świeżego koperku unosił się w całej kuchni a jako sos świetnie się zgrał z kotletami z dodatkiem pieczarek:)



składniki:
  • 1/2 kg mięsa mielonego drobiowego,
  • 1 duża cebula,
  • 250 g pieczarek, 
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • vegeta,
  • pieprz,
  • oregano,
  • zioła prowansalskie
  • mąka,
  • pół pęczka świeżego koperku,
  • śmietana,
  • kostka rosołowa,
  • ok.3/4 szklanki wody, 
  • olej.

Tak jak w poprzedniej wersji mięso zostało wyrobione, dodane przyprawy a zamiast szpinaku były podsmażone na patelni pieczarki pokrojone w piórka. Z  tak przygotowanej masy formujemy kotlety, obtaczamy je w mące i smażymy na rumiano. W między czasie w garnku nastawiamy wodę dodajemy kostkę rosołową. Wrzucamy posiekany drobno koperek i gotujemy chwilkę. Gdy kotlety są podsmażone wkładamy je do garnka. Dusimy wszystko na małym ogniu ok 15 minut mieszając od czasu do czasu żeby żaden kotlecik się nie przykleił do dna. Na sam koniec mieszamy śmietanę  z pozostałą mąką i wlewamy do rosołu z koperkiem. mieszamy i czekamy aż zastygnie i zagotuje się. Podajemy z ziemniakami i sałatką np. z buraczków :) 




Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka