Wczoraj na obiad zaserwowałam Mojemu M. coś z kuchni chińskiej lub jak kto woli azjatyckiej. Przepis sam w sobie nie jest skomplikowany i jak dla mnie bardzo prosty i szybki, a pochodzi z małej książeczki "Dania z woka" wydawnictwa Parragon Books. Dokonałam kilku zmian , które uwzględniam poniżej. Mięso w smaku jest delikatne i i świetnie się komponuje z pół twardą marchewką i sosem.. polecam
składniki:
- 250 g makaronu jajecznego- 250 g noodles,
- 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych- 2 łyżki oleju zwykłego,
- 450 g udek z kurczaka- 450 g piersi z kurczaka,
- 100 g marchewki,
- 3 łyżki sosu ostrygowego,2 jajka,
- 3 łyżki zimnej wody.
Makaron jajeczny włożyć do dużej miski. Zalać wrzącą wodą i odstawić na 10 minut lub zrobić wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie obrać udka ze skóry, wyjąć kości i pokroić na małe kawałki. Olej rozgrzać w dużym , podgrzanym woku lub patelni. Dodać mięso oraz marchewkę wcześniej obraną i pokrojoną w cienkie plasterki.. Smażyć przez ok 5 minut ciągle mieszając. Makaron dobrze odcedzić, włożyć do woka/patelni i mieszać około 2-3 minut, aż będzie gorący. Sos ostrygowy roztrzepać z jajkiem i zimną wodą, następnie polać nim makaron i mieszać nadal przez 2-3 minuty, aż jajka się zetną. Przełożyć do podgrzanych miseczek i podawać na gorąco.
Aguś to nie jest rzeczywista wielkość obrazu. To tylko schemat!!! A on musi być duży, zebym widziała symbole.
OdpowiedzUsuńjak tylko zajd e do domku to ci podam wielko ść obrazu- teraz jestem w bibliotece