9 grudnia 2009

Makaron jajeczny z kurczakiem i sosem ostrygowym

Wczoraj na obiad zaserwowałam Mojemu M. coś z kuchni chińskiej lub jak kto woli azjatyckiej. Przepis sam w sobie nie jest skomplikowany i jak dla mnie bardzo prosty i szybki, a pochodzi z małej książeczki "Dania z woka" wydawnictwa Parragon Books. Dokonałam kilku zmian , które uwzględniam poniżej. Mięso w smaku jest delikatne i i świetnie się komponuje z pół twardą marchewką i sosem.. polecam


składniki:
  •  250 g makaronu jajecznego- 250 g noodles,
  •  2  łyżki oleju z orzeszków ziemnych- 2 łyżki oleju zwykłego,
  •  450 g  udek z kurczaka- 450 g piersi z kurczaka,
  • 100 g marchewki,
  • 3 łyżki sosu ostrygowego,2 jajka,
  • 3 łyżki zimnej wody.


Makaron jajeczny włożyć do dużej miski. Zalać wrzącą wodą i odstawić na 10 minut lub zrobić wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie obrać udka ze skóry, wyjąć kości i pokroić na małe kawałki. Olej rozgrzać w dużym , podgrzanym woku lub patelni. Dodać mięso oraz marchewkę wcześniej obraną i pokrojoną w cienkie plasterki.. Smażyć przez ok 5 minut ciągle mieszając. Makaron dobrze odcedzić, włożyć do woka/patelni i mieszać około 2-3 minut, aż będzie gorący. Sos ostrygowy roztrzepać z jajkiem i zimną wodą, następnie polać nim makaron i mieszać nadal przez 2-3 minuty, aż jajka się zetną. Przełożyć do podgrzanych miseczek i podawać na gorąco. 




Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka