..oba przepisy na ciasta..jeden po drugim a co:)))
przepis na drozdzowe ciasto pochodzi z ksiazki "PRL Od Kuchni', o ktorej wczesniej wspomnialam piszac o bloku czekoladowym. przepis ten mozecie wykorzystac uzywajac roznych sezonowych owocow, nie tylko rabarbaru:)
zapraszam wiec na kawalek ciasta z rabarbarem, bo sezon w pelni:))
- 2 1/2 szkl maki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szkl cukru lub mniej niz 1/2
- 1/2 szkl oleju
- 14g suszonych drozdzy lub 30g drozdzy swiezych
- 700-800g rabarbaru, umytego, oczyszczonego ze skorek i pokrojonego w kawaleczki o dlugosci okolo 3-4cm
- szczypta soli
- 1-2 lyzki kaszy manny
- tluszcz do wysmarowania formy lub papier do pieczenia
kruszonka:
- 1 3/4 szkl maki pszennej
- 3/4 szkl cukru lub mniej
- 200g miekkiego masla
- 2-3 lyzki domowego cukru waniliowego lub 1 opakowanie kupnego
make przesiac. do duzej miski wsypac jedna szklanke maki, dodac drozdze swieze/suche, cukier, letnie mleko, roztrzepane jajka, olej, sol, a nastepnie pozostala make. wyrabiamy eleastyczne ciasto. przykrywamy sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce na 3-4h, do podwojenia objetosci.
po tym czasie ciasto chwile wyrobiamy w misce i przekladamy do formy wysmarowanej tluszczem lub wylozonej papierem. rozmiar foremki to 25x25cm lub ciut wiekszej, jesli chcecie miec nizsze ciasto.
na wylozone ciasto rozsypuje delikatnie kasze manne, a potem rozkladam rabarbar.
skladniki kruszonki lacze razem i ucieram tak dlugo az powstana grudki. posypuje ciasto.
piekarnik nagrzewam do temparatury 170-180C i pieke okolo 30-45min, do suchego patyczka. studze na kratce. smacznego:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz