22 kwietnia 2016

no to pisze..

..oba przepisy na ciasta..jeden po drugim a co:)))
przepis na drozdzowe ciasto pochodzi z ksiazki "PRL Od Kuchni', o ktorej wczesniej wspomnialam piszac o bloku czekoladowym. przepis ten mozecie wykorzystac uzywajac roznych sezonowych owocow, nie tylko rabarbaru:)
zapraszam wiec na kawalek ciasta z rabarbarem, bo sezon w pelni:))

skladniki:

  • 2 1/2 szkl maki pszennej 
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szkl cukru lub mniej niz 1/2
  • 1/2 szkl oleju
  • 14g suszonych drozdzy lub 30g drozdzy swiezych
  • 700-800g rabarbaru, umytego, oczyszczonego ze skorek i pokrojonego w kawaleczki o dlugosci okolo 3-4cm
  • szczypta soli
  • 1-2 lyzki kaszy manny
  • tluszcz do wysmarowania formy lub papier do pieczenia

kruszonka:

  • 1 3/4 szkl maki pszennej
  • 3/4 szkl cukru lub mniej
  • 200g miekkiego masla
  • 2-3 lyzki domowego cukru waniliowego lub 1 opakowanie kupnego


make przesiac. do duzej miski wsypac jedna szklanke maki, dodac drozdze swieze/suche, cukier, letnie mleko, roztrzepane jajka, olej, sol, a nastepnie pozostala make. wyrabiamy eleastyczne ciasto. przykrywamy sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce na 3-4h, do podwojenia objetosci.
po tym czasie ciasto chwile wyrobiamy w misce i przekladamy do formy wysmarowanej tluszczem lub wylozonej papierem. rozmiar foremki to 25x25cm lub ciut wiekszej, jesli chcecie miec nizsze ciasto.
na wylozone ciasto rozsypuje delikatnie kasze manne, a potem rozkladam rabarbar.
skladniki kruszonki lacze razem i ucieram tak dlugo az powstana grudki. posypuje ciasto.
piekarnik nagrzewam do temparatury 170-180C i pieke okolo 30-45min, do suchego patyczka. studze na kratce. smacznego:)








Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka