No i jest w końcu dzisiejszy obiad. Ostatnio jakoś nie mam czasu na to żeby robić wpisy, ciągle w biegu , ciągle coś. Wracając do przepisu, a więc sam przepis na kotleciki zaczerpnęłam od Edysi z blogu Przy Kuchennym Stole lecz zmieniłam sos i tak wyszło moje troszkę inne danie. Kotleciki w smaku przypominają mi trochę placki ziemniaczane. Byłam mile zaskoczona bo bardzo nam smakowały i na pewno wrócimy do tego przepisu jeszcze wiele razy:)
- 3 duże ziemniaki,
- 1 jajko,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- 1 duża cebula lub 2 mniejsze,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka masła do przysmażenia cebuli,
- bułka tarta do obtoczenia kotlecików,
- składniki na sos:
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- duża garść mrożonej fasolki szparagowej,
- 1 cebula,
- kostka rosołowa,
- pieprz,oregano
- olej,
- mąka.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i zdjąć skórkę. Można użyć ziemniaków z poprzedniego dnia. Przepuścić je przez praskę. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę i ostudzoną cebulę. Przyprawić i wymieszać.
Z ciasta formować niewielkie kulki, obtaczać w bułce tartej i na desce spłaszczać je delikatnie dłonią tak, żeby powstały kotleciki. Usmażyć na oleju na złoty kolor.
Warzywa umyć, marchew i pietruszkę pokroić na talarki lub pół talarki, cebulę posiekać a fasolkę podzielić na mniejsze kawałki jeśli jest za długa. Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę, następnie dodać marchew i pietruszkę. Podsmażyć ok. 2 minut zalać odrobiną wody i dodać kostkę rosołową. Wrzucić fasolkę szparagową i dusić wszystko do miękkości. Gdy ten moment nastąpi zrobić zasmażkę z mąki i odrobiny oleju i wlać do warzyw. Wymieszać, doprawić do smaku pieprzem, oregano i jeśli trzeba to solą. Zagotować.
Podawać polane sosem razem z sałatką np. sałatą w śmietanie.
Dziekuje ci slicznie! MOja mam robila takie, ale jakos nigdy nie wzielam od niej przepisu ;) spuer na pewno wyporbuje
OdpowiedzUsuńCieszę się że kotleciki smakowały :)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł z tym warzywnym sosem.
Bardzo lubię te kotleciki :) A znam je pod nazwą 'kakory' :) Świetnie smakują też z sosem grzybowym/pieczarkowym.
OdpowiedzUsuńnam tez bardzo smakowaly i niespodziewalam sie ze beda takie dobre. powtorzymy je kiedys..
OdpowiedzUsuńPyszne te kotleciki! A szablon świąteczny bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń