14 grudnia 2009

Ziemniaczane kotleciki z sosem warzywnym

No i jest w końcu dzisiejszy obiad. Ostatnio jakoś nie mam czasu na to żeby robić wpisy, ciągle w biegu , ciągle coś. Wracając do przepisu, a więc sam przepis na kotleciki zaczerpnęłam od Edysi z blogu Przy Kuchennym Stole lecz zmieniłam sos i tak wyszło moje troszkę inne danie. Kotleciki w smaku przypominają mi trochę placki ziemniaczane. Byłam mile zaskoczona bo bardzo nam smakowały i na pewno wrócimy do tego przepisu jeszcze wiele razy:)



składniki :
  • 3 duże ziemniaki, 
  • 1 jajko, 
  • 2-3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze, 
  • sól, pieprz, 
  • 1 łyżka masła do przysmażenia cebuli, 
  • bułka tarta do obtoczenia kotlecików,

  •  składniki na sos:
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • duża garść mrożonej fasolki szparagowej,
  • 1 cebula,
  • kostka rosołowa,
  • pieprz,oregano
  • olej,
  • mąka.

Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i zdjąć skórkę. Można użyć ziemniaków z poprzedniego dnia. Przepuścić je przez praskę. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę i ostudzoną cebulę. Przyprawić i wymieszać. 
Z ciasta formować niewielkie kulki, obtaczać w bułce tartej i na desce spłaszczać je delikatnie dłonią tak, żeby powstały kotleciki. Usmażyć na oleju na złoty kolor.

Warzywa umyć, marchew i pietruszkę pokroić na talarki lub pół talarki, cebulę posiekać a fasolkę podzielić na mniejsze kawałki jeśli jest za długa. Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę, następnie dodać marchew i pietruszkę. Podsmażyć ok. 2 minut zalać odrobiną wody i dodać kostkę rosołową. Wrzucić fasolkę szparagową i dusić wszystko do miękkości. Gdy ten moment nastąpi zrobić zasmażkę z mąki i odrobiny oleju i wlać do warzyw. Wymieszać, doprawić do smaku pieprzem, oregano i jeśli trzeba to solą. Zagotować.

Podawać polane sosem razem z sałatką np. sałatą w śmietanie.







Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka