4 stycznia 2010

Karnawałowo, czyli Paszteciki z kapustą i grzybami..

No i zaczął się ten Nowy Roczek. Stary minął nawet nie wiadomo kiedy, jesteśmy starsi o następny rok, jejku jak to leci.... no ale cóż trzeba coś robić, tak więc rozpoczęłam ten nowy roczek od przyłączenia się do nowej akcji na Durszlaku prowadzonej przez Olcik. Pod hasłem Karnawałowe przekąski.  Paszteciki te są bardzo mięciutkie, pachnące, a farsz można zastąpić farszem mięsnym, według uznania. .


składniki na ciasto:
  • ok 1 kg mąki,
  • 1 sos bolognese w proszku,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1/2 l mleka,
  • 100g świeżych drożdży ,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • oregano,
  • szczypta soli.
  • składniki na farsz:
  • 1/2 kg kiszonej kapusty,
  • garść grzybów,
  • cebula, 
  • 2-3 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki masła, pieprz.
  
Kapustę wkładamy do garnka i gotujemy razem z grzybami, masłem. Gotować tak długo aż będzei miękka.  Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę. do niej dodajemy posiekaną ciepłą kapustę razem z grzybami. Przesmażamy. Dodajemy pieprz. Dodajemy bułkę i gotowe. Jeśli trzeba to doprawiamy do smaku. 

 Jaja, suchy sos, olej, przyprawy, czosnek, mleko, drożdże  rozkruszyć, a na końcu przesiać mąkę razem z solą . Połączyć wszystkie składniki na jednolitą masę. Uformować kulę, nie trzeba ugniatać wystarczy poporzucać kilka razy ciasto w misce i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na cienki placek. Układać na nim farsz np. z kapusty i grzybów, zostawiając z brzegu odstęp ok. trzech palców. Teraz ten właśnie brzegiem nakryć farsz. Skleić brzegi i odciąć . tak powstały długi pasztecik kroimy na mniejsze paszteciki. Powtarzamy czynność aż skończy się ciasto lub farsz:)  układamy paszteciki na papierze pergaminowym w niewielkich odległościach od siebie i smarujemy rozbełtanym jajkiem tuż przed włożeniem do piekarnika rozgrzanego do 160 -170 stopni i piec tak długo aż się podpieką od spodu.




Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka