26 stycznia 2010

Żeberka w pikantnej marynacie

Już jakiś czas temu robiłam żeberka z przepisu Ewy (to kolejna potrawa z tego bloga i ani razu jeszcze się nie zawiodłam :)  ) tylko jakoś czasu brakowało na to żeby zrobić wpis, oprawić zdjęcia, pochwalić się jak mi to wyszło.. Ale na szczęście dzisiaj znalazłam chwilkę na to żeby zrobić szybki wpis.Więc piszę- Żeberka wyszły pyszne, pachnące piwem i bardzo mięciutkie i soczyste. Jedyną rzeczą jakiej nie zrobiłam z mojego roztrzepania, to nie dodałam miodu do marynaty, ale wierzcie mi i bez tego było super i bardzo, ale to bardzo polecam ten przepis ...



składniki:
  • 1,5 kg żeberek wieprzowych (wcześniej zamarynowanych),
  • oliwa do obsmażenia.

  • Marynata
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku (można dać dodatkowo ostrą),
  • kostka granulowanego czosnku,
  • 2 łyżki miodu-nie dałam,
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne,
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu,
  • pokruszony listek laurowy,
  • 2 łyżeczki zmielonego kminku,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • pół szklanki piwa.

W pierwszej kolejności przygotowujemy marynatę łącząc i mieszając wszystkie składniki. Do marynaty wkładamy pocięte na mniejsze kawałki żeberka. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Rano zamarynowane żeberka obsmażamy na oleju na złoty kolor, marynatę zachowujemy. Tak przygotowane żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego, u mnie garnek rzymski, zalewamy marynatą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 st.C, jakieś 60-90minut. Moje żeberka pieczone w garnku rzymskim były gotowe po godzinie. Pierwsze 45 minut piekłam pod przykryciem. 




Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka