2 lutego 2010

Kurczak tandoori

Po kilku długich dniach lenistwa i braku czasu na wszystko usiadłam i zaczęłam pisać ten  oto wpis, bo przepis na kurczaka był już wypróbowany chyba ze dwa albo nawet trzy tygodnie temu. Przepis pochodzi z angielskiego programu kulinarnego prowadzonego przez dwóch panów jeżdżących na motocyklach- Ci którzy mieszkają w UK pewnie wiedza o kim pisze..Ów program emitowany jest na BBC2 i nazwa się The Hairy Bikers: Mums Know Best  Przepis ten i inne indyjskie potrawy można ściągnąć sobie z  linka z imieniem Harjinder pdf - chyba że ktoś jest zainteresowany to mogę przesłać te pliki mailem:) Podaje wersję oryginalną po przetłumaczeniu z zaznaczeniem swoich zmian.. Kurczak jest pyszny, ostry i rozpływa się w ustach..A ten zapach pięknych przypraw rozchodzi się po całym domu.. Polecam :)


składniki:
  • 4 piersi z kurczaka- 1 kg kawałków z kurczaka.
  • marynata:
  • 1 łyżka pasty tandoori kupionej w sklepie,
  • 1 inch świeżego imbiru- ok.3 cm imbiru,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 1/2 łyżeczki soli-ok. 3/4 łyżeczki soli,
  • 1 1/2 nasion czarnego pieprzu i nasion kolendry,
  • 1 łyżeczka papryki,
  • 1/4 łyżeczki garam masala,
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny.

Umyć i wysuszyć kurczaka, pociąć piersi na mniejsze kawałki ( porcje kurczaka osuszyć) ułożyć w misce. Wszystkie składniki na marynatę włożyć do robota kuchennego i zmielić na gładką masę. Polać kurczaka i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc lub jeśli robimy w ten sam dzień to na ok 4 -6 godzin. Następnego dnia smażymy kurczaka razem z marynatą na patelni na wolnym ogniu ok.1 godz aż mięso będzie bardzo miękkie i odejdzie od kości.W oryginale jest aby dusić kurczaka w specjalnym garnku około 3 godzin  na dużym ogniu. Podajemy danie z ryżem basmati lub chlebem ciapatta.




Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka