13 stycznia 2010

Zielona zupa od 6 miesiąca

Przepis na tą zupkę zaczerpnęłam ze strony Gazetapl. eDziecko. Bardzo szybko ją się robi i smakuje wyśmienicie. Na pewno polubią ją wszystkie dzieciaczki:) Można z niej zrobić także purée na wielkanocne danie dla dziecka..



składniki:
  • garść mrożonego groszku lub brokułów,
  • średni ziemniak (niekoniecznie),
  • łyżka ugotowanego mięsa drobiowego lub pół ugotowanego żółtka,
  • łyżeczka masła.

Ziemniak obierz, umyj, drobno pokrój. Groszek przepłucz wodą na sicie (nie musisz go rozmrażać) i wraz z ziemniakiem wrzuć do rondelka. Zalej niewielką ilością wody (ma ledwie przykryć jarzyny). Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa nieco przestygną, dodaj rozdrobnione mięso lub żółtko. Całość zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć ją wodą, mlekiem modyfikowanym lub mlekiem z piersi. Możesz przygotować z tych składników także purée. Potrawę możesz zagęścić kleikiem ryżowym. Żeby ładnie wyglądało na wielkanocnym stole, nałóż je łyżką do lodów. Obok możesz położyć np. łyżkę białego purée z pietruszki. 





 

2 komentarze :

  1. Ha! Telepatia, czy co ? Wczoraj moja Córcia( 13) zrobiła samodzielnie zupę-krem z groszku, wprawdzie bez ziemniaka i mięsa, ale pyszna była. Ta na pewno też :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a widzisz moze i jest to telepatycznie przekazane hiihih..

    OdpowiedzUsuń

Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka