Moj M. robił wczoraj obiad. Po raz kolejny on. Lubię jak mnie tak zaskakuje:) a jeszcze bardziej mi się to podoba gdy są to dania z kuchni indyjskiej. Kurczak z chilli i papryką takowym daniem właśnie jest. Przepis został zaczerpnięty z książki " Feast of flavours from the Indian kitchen". Jest to publikacja aż z samej Afryki Południowej. Zawiera piękne ilustracje oraz równie bogate, aromatyczne przepisy.
Danie to jest pyszne, słodkawe z lekką nutką paprykowego smaku... no i jak to powiedział Mój M. -" niebo w gębie" :)
składniki:
- 3 cebule- obrane i posiekane,
- 125 ml oleju,
- 8 pałek z kurczaka bez skóry,
- 1 papryka zielona,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka żółta,
- 60 ml ketchupu,
- 5 ząbków czosnku,
- sól do smaku,
- 15 ml cukru,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- garść pokrojonego szczypioru.
pasta:
- 20 suszonych papryczek chilli, namoczonych we wrzątku i odcedzonych- my użyliśmy 15 świeżych papryczek,
- 4 ząbki czosnku,
- 15 ml słodkiej papryki w proszku.
Przygotować pastę: zmiksować namoknięte chilli i czosnek, dodać do papki papryke słodką i wymieszać. Posiekaną cebulę podrumienić i pokrojoną w dużą kostkę paprykę, również. Dodać pastę i smażyć do momentu oddzielenia się tłuszczu. Następnie wrzucamy kurczaka i mieszamy dokładnie aby mięso pokryło się pastą, dodajemy pozostałą paprykę, ketchup, czosnek wyciśnięty i sól do smaku. Smażyć na małym ogniu dopóki kurczak nie przesiąknie pastą( nabierze koloru czerwonego, czas ok. 10-15 minut). Po tym czasie wsypujemy cukier i smażymy następne 10 minut. Na sam koniec posypujemy wrzystko pomidorkami koktajlowymi i garścią szczypiorku. Można je podawać z ryżem lub chlebem chapati.
Oj zrobię jak nic! Smakowicie wygląda!!! Tylko skąd ja wezmę tyle papryczek???? Hmmmmm...
OdpowiedzUsuńoch, to cudowne uczucie, gdy ktoś dla Ciebie gotuje :-)
OdpowiedzUsuń