14 marca 2010

Kurczak z chilli i papryką

Moj M. robił wczoraj obiad. Po raz kolejny on. Lubię jak mnie tak zaskakuje:) a jeszcze bardziej mi się to podoba gdy są to dania z kuchni indyjskiej. Kurczak z chilli i papryką takowym daniem właśnie jest. Przepis został zaczerpnięty z książki " Feast of flavours from the Indian kitchen". Jest to publikacja aż z samej Afryki Południowej. Zawiera piękne ilustracje oraz równie bogate, aromatyczne przepisy. 
Danie to jest pyszne, słodkawe z lekką nutką paprykowego smaku... no i jak to powiedział Mój M. -" niebo w gębie" :)


składniki:
  • 3 cebule- obrane i posiekane,
  • 125 ml oleju,
  • 8 pałek z kurczaka bez skóry,
  • 1 papryka zielona,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka żółta,
  • 60 ml ketchupu,
  • 5 ząbków czosnku,
  • sól do smaku,
  • 15 ml cukru,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • garść pokrojonego szczypioru.

pasta:
  • 20 suszonych papryczek chilli, namoczonych we wrzątku i odcedzonych- my użyliśmy 15 świeżych papryczek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 15 ml słodkiej papryki w proszku.

Przygotować pastę: zmiksować namoknięte chilli i czosnek, dodać do papki papryke słodką i wymieszać. Posiekaną cebulę podrumienić i pokrojoną w dużą kostkę paprykę, również. Dodać pastę i smażyć do momentu oddzielenia się tłuszczu. Następnie wrzucamy kurczaka i mieszamy dokładnie aby mięso pokryło się pastą, dodajemy pozostałą paprykę, ketchup, czosnek wyciśnięty i sól do smaku. Smażyć na małym ogniu dopóki kurczak nie przesiąknie pastą( nabierze koloru czerwonego, czas ok. 10-15 minut). Po tym czasie wsypujemy cukier i smażymy  następne 10 minut. Na sam koniec posypujemy wrzystko pomidorkami koktajlowymi i garścią szczypiorku. Można je podawać z ryżem lub chlebem chapati.



2 komentarze :

  1. Oj zrobię jak nic! Smakowicie wygląda!!! Tylko skąd ja wezmę tyle papryczek???? Hmmmmm...

    OdpowiedzUsuń
  2. och, to cudowne uczucie, gdy ktoś dla Ciebie gotuje :-)

    OdpowiedzUsuń

Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka