A oto moja propozycja na mięsny obiad wielkanocny lub też jako dodatek do wielkanocnego chleba. Klops z mielonego mięsa drobiowego z jajem w środku, bardzo pyszny z sosem koperkowym i sałatką pomidorową i szczypiorem. No i oczywiście dołączam się do akcji Wielkanocne gotowanie prowadzonej przez Patrycję..
składniki:
- ok.750g mięsa mielonego drobiowego,
- ok.1 łyżeczki suszonej pietruszki,
- ok. 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- ok. 1 łyżeczki vegety,
- ok.1/2 łyżeczki oregano,
- ok. 1/3 gałki muszkatołowej,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 1 jajko surowe,
- bułka tarta,
- czerwona papryka,
- pieprz.
Mięso wymieszać ze wszystkimi przyprawami, dodać jajko surowe, pieprz do smaku, bułkę w takiej ilości aby powstała zwięzła masa taka jak na kotlety mielone. Wykładamy foremkę/keksówkę o długości ok.30 cm lub mniejszą papierem pergaminowym dajemy połowę masy mięsnej na dno . Rozsmarowujemy dokładnie, układamy ugotowane i obrane jaja mniej więcej na środku lekko wciskając je do środka. Następnie zakrywamy jaja pozostałą masą dokładnie rozsmarowując tak aby nie było widać gotowanych jaj. Posypujemy z wierzchu słodką papryką i wkładamy na ok. 40 minut do piekarnika nagrzanego do 170 C. Podajemy jako dodatek do obiadu lub do chleba.
Pyszne danie:)
OdpowiedzUsuńja bym zjadła z chrzanem :-)
OdpowiedzUsuństrasznie fajnie wygląda to jajo w środku