25 marca 2010

Przedświątecznie, czyli klops z jajem

A oto moja propozycja na mięsny obiad wielkanocny lub też jako dodatek do wielkanocnego chleba. Klops z mielonego mięsa drobiowego z jajem w środku, bardzo pyszny z sosem koperkowym i sałatką pomidorową i szczypiorem. No i oczywiście dołączam się do akcji Wielkanocne gotowanie prowadzonej przez Patrycję..


  składniki:
  • ok.750g mięsa mielonego drobiowego,
  • ok.1 łyżeczki suszonej pietruszki,
  • ok. 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • ok. 1 łyżeczki vegety,
  • ok.1/2 łyżeczki oregano,
  • ok. 1/3 gałki muszkatołowej,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 jajko surowe,
  • bułka tarta,
  • czerwona papryka,
  • pieprz.


Mięso wymieszać ze wszystkimi przyprawami, dodać jajko surowe, pieprz do smaku, bułkę w takiej ilości aby powstała zwięzła masa taka jak na kotlety mielone. Wykładamy foremkę/keksówkę o długości ok.30 cm lub mniejszą papierem pergaminowym dajemy połowę masy mięsnej na dno . Rozsmarowujemy dokładnie, układamy ugotowane i obrane jaja mniej więcej na środku lekko wciskając je do środka. Następnie zakrywamy jaja pozostałą masą dokładnie rozsmarowując tak aby nie było widać gotowanych jaj. Posypujemy z wierzchu słodką papryką i wkładamy na ok. 40 minut do piekarnika nagrzanego do 170 C. Podajemy jako dodatek do obiadu lub do chleba.





Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka