1 kwietnia 2010

Kleik ryzowy z zoltkiem i jablkiem- od 7 miesiaca

Doskonale danie na podwieczorek dla malych pociech. Nasze Malenstwo bardzo je lubi nie tylko z jablkiem, ale rowniez ze sliwka czy miksem owocowym np. sliwka, morela, jablko.
Podstawowy przepis zaczerpnelam z tej strony klik klik. Podaje moj przepis z miksem ..


składniki:
  • 1/2 sliwki,
  • 1 suszona morela,
  • 1/2 jablka,
  • kleik ryzowy lub kaszka ryzowa,
  • 1/2 surowego zoltka,
  • 100 ml wody,
  • 1 lyzeczka oliwy.

Owoce umyc, sliwke i morele pokroic na male kawaleczki, jakblko obrac i zetrzec na tarce jarzynowej. Wszystko wrzucamy na wrzaca sie wode. Gotujemy az owoce lekko sie rozgotuja. Odstawiamy do wystygniecia. Gdy jest cieple dodajemy kleik lub kaszke, w takiej ilosci aby zrobilo sie geste( ok.2 lyzeczek) i polaczylo sie.  Nastepnie dodajemy 1/2 surowego zoltka. Mieszamy i gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy oliwe.



Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka