Tak, tak to moja pierwsza w zyciu babka Wielkanocna i zeby tego bylo malo drozdzowa:) jestem z siebie taka dumna.. Przepis zaczerpnelam od Kass z bloga smaki i aromaty. Pachnie w calym domu, a ja z niecierpliwoscia zagladalam co chwile przez szybke od piekarnika czy to juz czy jeszcze troszke.. Przy tej babce mial jeszcze jeden debiut, a mianowicie pierwszy raz pieklam ciasto w silikonowej foremce. Balam sie tego strasznie, ze cos sie stanie, nie wyjdzie.. ale jest sliczna babka, a raczej dwie, bo nie mialm pojecia ze ciasto az tak bardzo nie urosnie w piekarniku no i dalam do dwoch ta druga troszke mniejsza ... Cytuje za Kass..
- 400g mąki
- 4 dkg drożdży
- 1/4 l mleka
- 3 jajka
- 1/2 kostka masła
- 2 łyżki oleju
- 1 1/8 szkl. cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- cukier waniliowy lub skórka z cytryny
- 15 dag rodzynek
wykonanie:
1) masło rozpuścić i lekko ostudzić
2) jajka + cukier+ cukier waniliowy utrzeć
3) odlać 1/8 l mleka, ogrzać, rozpuścic w nim drożdże, wsypać troche mąki i 1 łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 min.
4) wszystko połączyć, wymieszać i łyżką wyrobić, klepiąc ciasto ( ja wyrabiałam w robocie !) ciasto ma być rzadkie.
5) odstawić w przykrytej misce do wyrośnięcia
6) wyłożyć ciasto do formy babkowej z kominem
7) piec w temp 200 st. ok 30-35 min.
Nie piec za długo bo ciasto wyschnie i straci właściwą mu wilgotność, co powoduje że dłużej utrzymuje świeżość.
Sister ależ Ci babeczki piękne wyszły!!! Super!!!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt Wam życzymy!!!!
Mnie też czeka dziś debiut z babką :) A Twoja wygląda bardzo smakowicie... i tylko 3 jajka w przepisie - pewnie się skuszę :)
OdpowiedzUsuń