9 kwietnia 2010

Butter chicken

Szperalam i wyszperalam... przepis na szybkie, proste danie curry. A dlaczego curry, bo Mojemu M. zachcialo sie czegos pikantnego, indyjskiego. Cos, cos troszke podrazni kubki smakowe:) No i to danie takie wlasnie jest... pikantne, ale zarazem bardzo smaczne,aromatycze i pachnie cudnie.. Jesli jestescie wielbicielami takiej kuchni to jest przepis dla Was..


skladniki:
  • 300 ml  smietany Creme Fraiche,
  • 4 lyzki pomidorowego piuree,
  • 1 lyzka suszonego, rozkruszonego chilli- dalam 2 lyzeczki,
  • 3 lyzki mielonego z migdalow- ja rozdrobnilam platki migdalowe,
  • 2 lyzeczki kurkumy,
  • 2 lyzki garam masala,
  • 2 lyzeczki mielonego cuminu-kminu rzymskiego ,
  • 6 piersi z kurczaka- 2 bardzo duze piersi z kurczaka,
  • 2 cebule,
  • 2 lyzeczki gotowego czosnku ze sloika- mysle ze swiezy tez bedzie dobry,
  • 100 g masla,
  • 6 lyzek posiekanej kolendry-uzylam piertuszki,

Do podania:
  • basmati ryz, naan chleb

Przygotowac sobie wszystko, czyli posiekac cebule, umyc i wysuszyc piersi z kurczaka. Wymieszac razem ze smietana pomidorowe piuree, chilli, migdaly, kurkume, garam masale, kmin, oraz 2 lyzki wody. Dodac do tej masy pokrojonego w srednia kostke kurczaka. Dobrze wymieszac, przykryc folia spozywcza i wstawic na minimum 30 minut do lodowki. Gdy powoli konczy sie czas marynowania kurczaka wrzucamy na patelnie ok. 25g masla. Podsmazamy posiekana cebule oraz czosnek ze sloika( lub swiezy wycisniety). Smazymy az cebula bedzie miekka. Wyjmujemy kurczaka z marynaty i wrzucamy do cebuli. Smazymy przykryte i na malym ogniu ok. 2 minut. Po tym czasie dodajemy reszte pozostalej marynaty oraz pozostala czasc masla. Smazymy ok. 15-20 minut pod przykryciem. Mozna dodac odrobine wody- 10-20 ml. Mieszamy od czasu do czasu aby nie przypalic. Gdy mieso sie smazy wstawiamy ryz. Podajemy z chlebem, posypane kolendra lub piertuszka oraz z ryzem.. 



Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka