Przepis pochodzi z tej oto stronki (klik klik). Pachnialo duszona papryka i chilli. Piekny kolor cieszyl oko :)
Smaczne i pozywne danie, dodatkowo podalam pieczone ziemniaki- tym razem krojone w plasterki, przepis tutaj (klik klik) oraz ogorka konserwowego. Polecam..
Przepis cytuje za autorka, uwzgledniajac zmiany
meksykanski gulasz z indyka:
- oliwa do smazenia
- czerwona cebula- zwykla cebula
- zolta papryka-czerwona papryka
- 650 gram miesa z udka indyka-2 duze piersi z kurczaka
- trzy zabki czosnku
- papryczka chilli- dalam suszona ok.1/2 lyzeczki
- puszka czerwonej fasoli
- kostka bulionu z kurczaka
- dwie lyzki koncentratu pomidorowego
- kopiasta lyzeczka maki
- przyprawy: sol, pieprz, slodka papryka, pieprz ziolowy
indyka pokroic na male kawalki, posypac slodka papryka i usmazyc na oliwie na zloty kolor. odstawic.
zolta papryke pokroic w kostke. cebule w piorka. smazyc cebule na oliwie. dodac papryke, razem chwile smazyc. warzywa z patelni przelozyc do rondla z miesem. zalac poltorej szklanki wrzatku zmieszanego z bulionem. dolozyc do rondelka drobno posiekany czosnek i papryczke chilli. dusic razem na malym ogniu, do miekkosci indyka i warzyw. wrzucic czerwona fasolke z puszki, oczywiscie bez zalewy.
na koniec doprawic przyprawami do smaku. dodac koncentrat pomidorowy. wymieszac. zagescic maka.
Taki gulasz bardzo mi odpowiada:)
OdpowiedzUsuń