30 czerwca 2010

Meksykanski gulasz z indyka

Przepis pochodzi z tej oto stronki (klik klik). Pachnialo duszona papryka i chilli. Piekny kolor cieszyl oko :) 
Smaczne i pozywne danie, dodatkowo podalam pieczone ziemniaki- tym razem krojone w plasterki, przepis tutaj (klik klik) oraz ogorka konserwowego. Polecam..


Przepis cytuje za autorka, uwzgledniajac zmiany

meksykanski gulasz z indyka: 
  • oliwa do smazenia
  • czerwona cebula- zwykla cebula
  • zolta papryka-czerwona papryka
  • 650 gram miesa z udka indyka-2 duze piersi z kurczaka
  • trzy zabki czosnku
  • papryczka chilli- dalam suszona ok.1/2 lyzeczki
  • puszka czerwonej fasoli
  • kostka bulionu z kurczaka
  • dwie lyzki koncentratu pomidorowego
  • kopiasta lyzeczka maki
  • przyprawy: sol, pieprz, slodka papryka, pieprz ziolowy

indyka pokroic na male kawalki, posypac slodka papryka i usmazyc na oliwie na zloty kolor. odstawic.
zolta papryke pokroic w kostke. cebule w piorka. smazyc cebule na oliwie. dodac papryke, razem chwile smazyc. warzywa z patelni przelozyc do rondla z miesem. zalac poltorej szklanki wrzatku zmieszanego z bulionem. dolozyc do rondelka drobno posiekany czosnek i papryczke chilli. dusic razem na malym ogniu, do miekkosci indyka i warzyw. wrzucic czerwona fasolke z puszki, oczywiscie bez zalewy.
na koniec doprawic przyprawami do smaku. dodac koncentrat pomidorowy. wymieszac. zagescic maka.



Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka