Przepis ten czekal na swoja kolej dlugo bardzo dlugo, a dlaczego?? bo balam sie robic takie pieczone ziemniaki-nigdy mi nie wychodza.. W koncu znalazlam odpowiedni przepis,ktory spelnial moje oczekiwania, a pochodzi z tej oto stronki (klik klik)
Mieso jest soczyste, skorka chrupiaca, smaczna i bardzo aromatyczna, a ziemniaki hmmm!! niebo w gebie:)
Cytuje za autorka..
Pieczony kurczak z majerankiem
2 porcje
- 5-6 podudzi z kurczaka lub 2 ćwiartki
- 1 łyżeczka papryki w proszku (słodka i ostra - proporcje wg uznania)
- szczypta chili
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- łyżeczka przyprawy curry
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
Mięso umyć, natrzeć przyprawami, solą i pieprzem. Włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Ziemniaki
- 5-6 średniej wielkości ziemniaków
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- szczypta kminku
- 1 łyżka majeranku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- dodatkowo przyprawa do ziemniakow Kamis
- Dodatkowo
- lyżeczka oliwy do wysmarowania naczynia
- 2 łyżki majeranku do posypania
- 6 ząbków czosnku, pokrojonych w plasterki
- 1 duża cebula, pokrojona w talarki- bez cebuli
Ziemniaki dokładnie wyszorować, osuszyć, pokroić w ósemki, wymieszać w misce z oliwą. Dodać przyprawy bez czosnku i cebuli, dokładnie wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, włożyć kurczaka i ziemniaki. Posypać majerankiem, obłożyć ząbkami czosnku.
Piec ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni, obłożyć cebulą i dopiec jeszcze 15-20 minut.
Cebula powinna być lekko podpieczona, ale chrupiąca.
A do tego podalam papryke marynowana.
Oj takie ziemniaczki to ja uwielbiam!
OdpowiedzUsuńA kurczaczek tez ślicznie i apetycznie wygląda;)
bardzo lubię wszystko co z majerankiem... Kurczak wygląda pysznie..;)
OdpowiedzUsuń