23 czerwca 2010

Pieczony kurczak z majerankiem oraz ziemniaki z piekarnika

Przepis ten czekal na swoja kolej dlugo bardzo dlugo, a dlaczego?? bo balam sie robic takie pieczone ziemniaki-nigdy mi nie wychodza.. W koncu znalazlam odpowiedni przepis,ktory spelnial moje oczekiwania, a pochodzi z tej oto stronki (klik klik
Mieso jest soczyste, skorka chrupiaca, smaczna i bardzo aromatyczna, a ziemniaki hmmm!! niebo w gebie:)
Cytuje za autorka..



Pieczony kurczak z majerankiem
2 porcje

  • 5-6 podudzi z kurczaka lub 2 ćwiartki
  • 1 łyżeczka papryki w proszku (słodka i ostra - proporcje wg uznania)
  • szczypta chili
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  •  2 łyżeczki suszonej bazylii
  •  łyżeczka przyprawy curry
  •  2 rozgniecione ząbki czosnku

Mięso umyć, natrzeć przyprawami, solą i pieprzem. Włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

  • Ziemniaki
  •  5-6 średniej wielkości ziemniaków
  •  2 łyżki oliwy
  •  1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  •  szczypta kminku
  •  1 łyżka majeranku
  •  sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  •  dodatkowo przyprawa do ziemniakow Kamis
  • Dodatkowo
  •  lyżeczka oliwy do wysmarowania naczynia
  •  2 łyżki majeranku do posypania
  •  6 ząbków czosnku, pokrojonych w plasterki
  •  1 duża cebula, pokrojona w talarki- bez cebuli

Ziemniaki dokładnie wyszorować, osuszyć, pokroić w ósemki, wymieszać w misce z oliwą. Dodać przyprawy bez czosnku i cebuli, dokładnie wymieszać.

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, włożyć kurczaka i ziemniaki. Posypać majerankiem, obłożyć ząbkami czosnku.
Piec ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni, obłożyć cebulą i dopiec jeszcze 15-20 minut.
Cebula powinna być lekko podpieczona, ale chrupiąca.
A do tego podalam papryke marynowana.


Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka