1 czerwca 2010

Puszyste ciasto drozdzowe z kruszonka

Na poczatku chcialabym zlozyc wszystkim dzieciom wszystkiego dobrego z okazji Dnia Dziecka, duzo slonca, cudownego dziecinstwa i wszystkiego czego sobie moze wymarzyc male dziecko.. Tobie Malenstwo zycze abys zawsze byl taki usmiechniety i pogodny  tak jak jestes do tej pory..


 Przepis pochodzi z tego tego bloga klik klik. Juz jakos tak mam, ze jesli korzystam z przepisu od jednej osoby i mi wyjdzie to nastepne tez sa od niej, bo wiem ze zawsze sie uda:) No i kolejny raz sie udalo...
Ciasto pachnace i bardzo bardzo miekkie. Najsmaczniejsze moim zdaniem w dniu upieczenia i na drugi dzien :)
Cytuje za Dorotka..


składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki drożdży suchych (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
  • pół szklanki letniego mleka (125 ml)
  • 1 jajko                                                                              
  • 50 g roztopionego masła
  • 45 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli                                                                  

Ponadto:
  • 1 jajko, do posmarowania

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).

Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, wyłożyć do głębokiej keksówki o wymiarach 13 x 27 cm (lub dwóch mniejszych). Forma powinna być uprzednio wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, na 30 - 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.

Kruszonka:

50 g masła, miękkiego
10 płaskich łyżek mąki
4 łyżki cukru
8 g opakowanie cukru waniliowego

Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła). Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut. Po wystudzeniu pokroić.



Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka