jedno z tych dan, ktore nie wyglada za specjalnie, ale za to dobrze smakuje. no i nie wiem co to wogole ma wspolmnego z ciastem, ale zrobilam na obiad dla moich chlopakow. smakowalo, a szczegolnie dla mojego M. maly to pokrecil nosem, zjadl kilka lyzeczek i tyle bylo jedzenia.. zostalo wiecej dla Taty:)
- 2 srednie slodkie ziemniaki,
- 10g masła niesolonego
- 1 ½ małych porów, przyciętych, umytych i drobno posiekanych
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 200g bez kości, skóry filet z łososia, grubo pokrojonego-uzylam bialej ryby
- 1 jajko na twardo, obrane i posiekane
- 25g sera Cheddar, startego
- parzona zielona fasola
- dodatkowo pieprz i sol
Obrać i pokroić na kawałki słodkie ziemniaki. Umieść na średniej patelni i przykryć wodą. Doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką, następnie zmniejsz ogień i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut lub do miękkości ziemniaków.
Tymczasem rozpuścić masło w rondelku. Dodaj pory i gotować, bez pieczenia 5 minut. Dodać mąkę i gotować przez 1 minutę, mieszając. Stopniowo dodawać mleka i doprowadzić do wrzenia na wolnym ogniu przez 5 minut.
Dodaj kostki łososia i dobrze wymieszać, następnie wmieszać jaja. Zdjąć z ognia.
Rozgnieść słodkie ziemniaki tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę, następnie dodać sera Cheddar, wymieszać. Podać razem z ugotowaną wcześniej fasolką.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz