10 września 2010

Ostre krewetki

M. kupil mrozone krewetki i powiedzial -zrob cos z nich dobrego, hmmm.. cos dobrego, czyli troszke ostrego, pikantnego i smacznego..
szukalam i szukalam i znalazlam ten oto przepis na krewetki na blogu pieprz czy wanilia prowadzonego przez Malgosie.
danie nam bardzo smakowalo, bylo ostre tak jak pisala i pyszne.. uzylam mniejszych krewetek co widac na zdjeciach, ale reszta pozostala bez zmian..

cytuje za Malgosia:
  • surowe lub mrożone krewetki - 1/2 kg mrozonych krewetek
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 średnia cebula
  • 1 -2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka drobno utartego świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki zmielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • puszka (400 g) pulpy pomidorowej (może być też przecier)
  • 1 łyżeczka cukru palmowego lub brązowego

  • 2 porcje makaronu - spaghetti

W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę - zeszklić. Dodać wyciśnięty czosnek i utarty imbir. Krótko przesmażyć. Dać kurkumę, chili i paprykę i smażyć ok. 2 min. Wrzucić do rondla krewetki. Smażyć do momentu, gdy krewetki zróżowieją. Dodać przecier pomidorowy i cukier. Dusić, mieszając, aż sos się podgrzeje.
Podawać z makaronem lub ryżem. Można też serwować jako samodzielne danie.



Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka