5 września 2010

chicken satay

bardzo szybkie i smaczne danie. robilam je juz jakis czas temu ale dopiewro teraz mam czas -nie duzo ale to juz zawsze cos,na wsytawienie.
Mojemu M. bardzo smakowalo szkoda tylko ze tyle zostaje sosu z sloiku, a termin przydatnosci po otwarciu jest bardzo krotki , bo 3 dni..
przepis pochodzi ze starej strony cudawianki ( kilk klik)
polecam...

cytuje za autorka:
  • dwie piersi z kurczaka
  • 4 male czerwone cebule
  • dwa zabki czosnku
  • kostka bulionu z kurczaka
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 5 lyzek sosu satay (w polsce moze byc z firmy tao tao)
  • oliwa do smazenia
  • ponadto: ryz

najpierw usmazylam pokrojonego na mniejsze kawalki kurczaka na rozgrzanej oliwie. odlozylam kurczaka do miseczki. na resztke oliwy wrzucilam cebule pokrojone w piorka oraz czosnek. smazylam, a nastepnie zalalam bulionem (1/4 kostki rozcienczylam w 1/4 szklance wrzatku). poddusilam do miekkosci i wrzucilam kurczaka z powrotem na patelnie. podsmazylam razem przez chwile, po czym dodalam do patelni 1/3 szklanki mleka kokosowego oraz 5 lyzek sosu satay. wymieszalam wszystko dokladnie. podsmazylam jeszcze przez chwile, zeby skladniki sie przegryzly.
kurczaka satay podalam z ryzem ugotowanym w resztce kostki rosolowej.



  
Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka