bardzo lubie pieczywo wszelakie z ziarnami, a szczegolnie ze slonecznikiem. gdy znalazlam przepis na ten chleb u Dorotki to wiedzialam ze go zrobie. bardzo smaczny i miekki..
przepis znajdziecie tutaj( klik klik)
Składniki na 1 bochenek:
- 2/3 szklanki aktywnego zakwasu żytniego
- 2/3 szklanki letniej wody
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 1¼ - 1½ szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1/3 szklanki nasion (sezam, siemię lniane, słonecznik)
- 1/2 łyżeczki drożdży
Wszystkie składniki połączyć, zmiksować lub wyrobić ręcznie do otrzymania gładkiego ciasta. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia przez 1 godzinę.
Przygotować formę do chleba o wymiarach 11 x 22 cm (wysmarować masłem i wysypać otrębami), można też piec bez formy (ja tak zrobiłam). Po wyrośnieciu bochenek jeszcze raz krótko wyrobić, złożyć i uformować. Umieścić w koszyku do wyrastania lub w formie. Pozostawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Przed pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Studzić na kratce.
p.s. pierwszy raz uzylam koszyczka do wyrastania i powiem Wam, ze efekt koncowy bardzo mi sie podobal
tak, tak, ziarenka w chlebie najpyszniejsze:-)
OdpowiedzUsuńPysznie ten chlebek wygląda :)
OdpowiedzUsuńJa też lubię pieczywo z dużą ilością ziaren. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJaka tapeta piękna! :-)
OdpowiedzUsuńA chleb ho ho! Kapitalny.
Dużo czasu spędzam w kuchni, piekę, gotuję, ale chleba jeszcze nigdy nie robiłam, mam nieodparte wrażenie, że nie wyszedłby mi...
OdpowiedzUsuńpiekny wyszedl Ci chlebus:) wyglada pysznie:)
OdpowiedzUsuńDomowy chlebek jest najlepszy na świecie, a twój z pewnością na taki wygląda:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do zabawy http://kulinarneinspiracje.blogspot.com/2010/09/zabawa-w-lubienie.html
pozdrawiam!