8 października 2010

Muffinki sliwkowe

Dziekuje wszystkim za zyczenia blogowe:) jestescie kochani.. 
no i tak jak obiecalam wczoraj dzisiaj podam przepis na te sliczne babeczki. przepis na nie znalazlam na stronie edziecko w dziale przepisy A.Kręglickiej.. muffinki wyszly bardzo miekkie i smaczne, najlepsze w dniu upieczenia. jedyna uwaga jaka moge podac jest to aby sprobowac dac mniej cukru do ciasta bo jest slodkie oraz uzyc mniejszej ilosci sliwek. polecam serdecznie..


cytuje z moimi zmianami..

  • 1/2 szklanki miękkiego masła- do posmarowania blaszki 
  • 1 szklanka cukru- mozna dac mniej 
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 15 dużych śliwek węgierek- uzylam tylko 5 duzych
Śliwki umyj, wyciągnij pestki i pokrój owoce na cienkie plasterki. W dużej misce ubij śmietanę z cukrem aż stanie się kremowa i puszysta. Następnie dodaj jajka - dodawaj je osobno i po każdym ubijaj masę. Gdy masa będzie jednolita dodaj ekstrakt z wanilii. Połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól i dodaj do kremowej mieszanki. Ciasto wylej do wysmarowanych tłuszczem foremek lub wyłożonych papilotkami. Ciasto wyłóż na 3/4 wysokości foremki. Na wierzchu każdej z muffinek ułóż zwinięte plastry śliwek. Zapiekaj w temperaturze 180 st. C przez 25 minut. Aby sprawdzić, czy są upieczone wbij w nie drewniany patyczek - jeśli po wyciągnięciu będzie suchy, to ciasto jest gotowe. Po wyjęciu z piekarnika odstaw blachę na 5 minut, a następnie wyłóż muffinki. Z podanych składników otrzymasz 15 sztuk.






Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka